Jan van Bergeijk, Plusberries:

"Spaanse frambozenteelt verschuift steeds meer naar Marokko"

Tholen - Na een moeizame seizoensaanvang is de markt voor Spaanse frambozen opgeleefd. "Op dit moment is er zelfs sprake van een tekortsituatie en ik verwacht dat die wel aan zal houden tot eind februari", vertelt Jan van Bergeijk, die commercieel verantwoordelijk is voor de frambozen binnen de Plusberries-groep en al dertig jaar in Spanje woont en werkt.

"De vraag is momenteel goed. Prijzen liggen bij vertrek Spanje op een niveau rond de 8-10 euro, afhankelijk van kwaliteit en bestemming. Dat zijn mooie prijzen, maar die hebben we nu ook wel nodig om de slechte prijzen van half november tot nieuwjaar te compenseren. Toen zaten we op momenten op de helft van dit prijsniveau. Na goede prijzen van de herfstteelt vorig jaar hebben meer telers op het vroege seizoen gemikt en is het plantseizoen verschoven. Maar dat was in het vroege seizoen prijstechnisch geen succes."

"Nu zitten we tussen de vroege en late plantingen in. De producties zijn door het koude, natte weer in december allemaal uitgesmeerd, dus voorlopig valt er nog geen piek in de aanvoer te verwachten. Mogelijk komen die begin maart bij de staart van het seizoen op gang. Maar als het dan mooi weer is, vinden die frambozen ook hun afzet wel weer", verwacht Jan. Plusberries zet dit jaar in op de nieuwe frambozenrassen Remotion (foto rechts) en Remosense. "We zien goede resultaten het eerste jaar, zowel qua productie als smaak."

Het Spaanse frambozenareaal is dit jaar opnieuw met 8% gekrompen. "Er zijn verschuivingen in de producties. Het dalende areaal in Spanje wordt ruimschoots gecompenseerd door Marokko en Portugal. Ook wij gaan in deze trend mee. In Spanje bedraagt ons frambozenareaal nog 60 hectare en in Marokko, waar we sinds vier jaar zelf telen, 150 hectare. Klimatologisch is de Marokkaanse teelt in het winterseizoen heel interessant voor ons. In Spanje is het toch vochtiger en kouder en daardoor zorgt de Marokkaanse teelt voor meer continuïteit. Wel maken de coronaregels het momenteel lastiger om de teelt te bezoeken."

Voor Spaanse aardbeien is het tot op heden een goed seizoen geweest. "De beschikbaarheid is lager dan de vraag. Door het koude weer verwacht ik dat de aanvoer van Spaanse aardbeien pas begin februari op gang zal komen. Wel merk ik dat er in het winterseizoen steeds meer aardbeien van de belichte teelt uit België en Nederland komen. Daar zit wel een ander kostenplaatje aan, maar ook in Spanje gaat de kostprijs omhoog. Volgens mijn bescheiden mening moet de Spaanse aardbei van de bulkaardbeien af en meer naar een klantgerichte aardbei toe om alle kosten te kunnen dekken."

Voor meer informatie:
Frutas Remolino
Jan van Bergeijk
+34 609 01 66 54
Raspberry@plusberries.com 
www.plusberries.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven