Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vertical farms voorzien Canada van aardbeien in de koude maanden

"Tegen het einde van 2022 zullen we 1,3 miljoen kilo aardbeien telen in onze drie vestigingen. We hebben geen plannen om ook in de zomer aardbeien aan te bieden. We zullen dus drie maanden stilliggen en negen maanden in volle productie zijn", zegt Yves Daoust, oprichter en COO van Winter Farm, een bedrijf in het Canadese Montreal dat gespecialiseerd is in de aardbeienteelt in vertical farms.

Winter Farm heeft een turnkey-systeem voor de aardbeienteelt ontworpen en zoekt nu samenwerking met andere telers om vertical farms naast kassystemen te installeren. Het wil de warmte die de vertical farms genereren benutten in nabijgelegen teeltfaciliteiten, zodat de totale energievraag naar beneden kan.

In plaats van het gepatenteerde systeem aan telers te verkopen, gaat Winter Farm met hen samenwerkingsverbanden aan waarbij het de financiering, installatie en het onderhoud van het systeem regelt, terwijl de telers zich bezighouden met de aardbeienteelt. Winter Farm koopt het fruit vervolgens tegen een vaste prijs en brengt het op de markt onder het eigen merk.

Eerste faciliteit geopend in november 2021
In samenwerking met Les Serres Vaudreuil opende Winter Farms in november 2021 zijn eerste commerciële faciliteit net buiten Montreal, waar op 1.150 m2 elf aardbeienwanden of -modules staan. Elke module bestaat uit 14 rijen aardbeien van 26 meter lang. Met deze eerste productie-eenheid wil Winter Farm tussen oktober en juni 180 ton aardbeien telen.

Yves legt uit dat Winter Farm momenteel nog twee binnenteelt-faciliteiten aan het bouwen is zodat er binnenkort ongeveer 1,3 miljoen kg aardbeien per jaar geteeld kunnen worden. Aangezien er in de provincie Quebec tijdens de zomermaanden al veel aardbeien worden geoogst, richt Winter Farm zich op het vermarkten van lokaal product tijdens de koude maanden tegen dezelfde prijs als zomeraardbeien.

Vertical farms hebben minder verwarmingskosten dan kassen
De installatie van Winter Farm bij Les Serres Vaudreuil laat volgens Yves een van de belangrijkste voordelen van het samengaan tussen vertical farms en kassen zien. Door middel van watergekoelde LED's en een warmtepomp levert Winter Farm de overtollige warmte aan de aangrenzende kas, waardoor de energiebehoefte van de kas voor verwarming tijdens de wintermaanden lager uitvalt.

Er zijn momenteel meerdere overheidssubsidies beschikbaar om telers te helpen hun energie-efficiëntie te verbeteren. Het integreren van vertical farms in kassystemen is een goede methode om de energie-efficiëntie te verbeteren.

"Onze vertical farm komt in aanmerking voor verschillende leningen en financieringsprogramma's gericht op energie-efficiëntie, waterrecycling en productie-efficiëntie", zegt Yves.

Naast het verbeteren van de energie-efficiëntie, richt Winter Farm zich ook op het verbeteren van de operationele efficiëntie door middel van automatisering en geavanceerde sensortechnologie. Experts van het team bieden teeltadvies. Het bedrijf werkt ook aan het digitaliseren van de teeltkennis om analysetools te ontwikkelen die gewasproblemen kunnen opsporen.

"Het ontwikkelen van systemen om ziektes te diagnosticeren, gebeurt niet van de ene op de andere dag. Daarvoor moeten de planten geobserveerd worden met moderne technieken. Er zijn al veel softwareproducten die ziektes detecteren of in kaart brengen. Want het is uiterst belangrijk dat de planten steeds gezond zijn", zegt Yves.

Winter Farm richt zich momenteel op de Noord-Amerikaanse markt, hoewel de oplossingen die het bedrijf biedt al belangstelling genieten in meerdere overzeese landen.

Voor meer informatie:
Daphné Mailhott
Winter Farm
dmailhot@fermedhiver.com 
fermedhiver.ca

Publicatiedatum: