Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Criminelen lijken smokkelmethode cocaïne te veranderen

Het lijkt erop dat criminelen hun smokkelmethode veranderen. Voorheen werd de cocaïne vaak goed verstopt in de lading van containers en er pas op de eindbestemming uitgehaald. Inmiddels worden de pakketten met drugs vrijwel altijd los in containers gezet van bedrijven die van niets weten. De cocaïne wordt er dan in de haven zelf uitgehaald door corrupt personeel of door insluipers. Dit valt op te maken uit het grote aantal aangehouden personen (zogenaamde uithalers). In 2021 waren dit er ruim 400, tegen ongeveer 280 in het jaar daarvoor.

Omgekocht
Criminele maken graag gebruik van essentiële schakels in het logistieke proces bij de containertransporten van Zuid Amerika naar de grote havens in Europa, waaronder Rotterdam. Medewerkers worden omgekocht om informatie door te geven of om hun diensten aan te bieden bij het op slinkse wijze door laten gaan van de vervoerde cocaïne.

Geraffineerd
In een zaak van inbeslagname van 4100 kg cocaïne van augustus 2021 bleek het uithalen van de drugs zeer geraffineerd te zijn georganiseerd. Medewerkers van het ontvangende koel- en overslag bedrijf in Rotterdam bleken een essentiële schakel te zijn bij het uithalen van de partij cocaïne en bij het geschikt maken van de partij voor transport naar de organisatoren van deze smokkelmethode. Uit het onderzoek valt op te maken dat binnen het betrokken bedrijf geleidelijk een grote groep medewerkers betrokken is geraakt. Het ging hierbij om een loodsbaas en vorkheftruckchauffeurs.

Op dinsdag 4 januari 2022 werden in deze zaak twee mannen aangehouden. Al eerder werden vijf verdachten aangehouden. De verdachten waren werkzaam bij het "misbruikte" overslagbedrijf in Rotterdam en konden zo via de bestaande infrastructuur op slinkse wijze de cocaïne binnen smokkelen.

Na onderkenning van de drugs in de, uit Costa Rica afkomstige, containers nam de politie de drugs in beslag. Daarna werden de containers met de lege transportkratten doorgelaten om zodoende te kijken wie er allemaal wisten van deze partij. Al snel werd duidelijk dat een aantal medewerkers van het overslagbedrijf in Rotterdam op de hoogte waren van de partij cocaïne. Deze medewerkers namen maatregelen om de partij 'koud' te zetten. Men was ervan overtuigd dat de cocaïne nog in de transportkratten aanwezig was.

De politie heeft met het betrokken koel- en overslagbedrijf in Rotterdam een uitgebreid preventiegesprek gehad. Het bedrijf treft in zijn geheel geen blaam.

De aangetroffen cocaïne bleek voor Rotterdam één van de grootste inbeslaggenomen partijen van 2021 te zijn. 

Bron: www.politie.nl 

Publicatiedatum: