AI-sensor helpt telers vroegtijdig schakelen

Een AI-technologie die telers in staat stelt af te stemmen op de vroegtijdige waarschuwingen van ziekten, plagen, tekort aan voedingsstoffen en waterstress die planten doorgeven, heeft onlangs € 1,8 miljoen aan financiering ontvangen van ePlant en Astanor Ventures.

PhytlSigns, de 'Fitbit van planten', is het eerste commerciële diagnosesysteem voor de gezondheid van gewassen op basis van plantelektrofysiologie, de verzameling van interne elektrische, mechanische en conventionele signaalnetwerken die planten gebruiken om groei en bescherming te coördineren.


PhytlSigns en tomaten

De technologie leidt volgens de ontwikkelaars tot een hogere opbrengst, een betere doeltreffendheid van de gewasbescherming en stimuleert de toepassing van milieuvriendelijke beschermingsoplossingen, kortom: meer voeding, minder gewasbeschermingsmiddelen.

De technologie, die wordt geproduceerd door de Zwitserse biosignalenspecialist Vivent, werd eerder al met succes toegepast in kassen en is nu ook effectief gebleken voor gewassen die in het veld worden geteeld. Dit betekent dat de technologie kan worden ingezet voor een veel breder scala aan telers en gewassen in Europa en Noord-Amerika.

Vivent heeft het afgelopen seizoen met telers in kassen samengewerkt en PhytlSigns gebruikt om hun gewassen in realtime te monitoren. De informatie die de technologie oplevert, ondersteunt hun besluitvorming over klimaatregeling voor indoor toepassingen, evenals voor irrigatie, gewasbescherming en bemesting.


Carrol Plummer en Nigel Wallbridge

Bewezen doeltreffendheid
De sensor wordt momenteel gebruikt in tomaten, paprika's, aardbeien en aubergines. Veldproeven met tomaten, appelen en druiven hebben de doeltreffendheid van deze technologie ook bewezen voor een steeds bredere waaier van hoogwaardige fruit- en notengewassen, zegt Carrol Plummer, oprichter en CEO van Vivent.

"Dankzij krachtige machine learning kunnen we een plantgerichte teelt ondersteunen, waarbij we rechtstreeks van de plant leren wat deze nodig heeft om veiliger, hoogwaardiger en smakelijker voeding te telen. We zijn erg enthousiast over de samenwerking met ePlant, zodat we samen meer duurzame tuinbouw van alle soorten kunnen ondersteunen."

Joseph Rizzi, voorzitter bij ePlant en nieuw Vivent-bestuurslid, zegt: "Vivent pioniert met een diepere relatie met planten. Het is opmerkelijk om precies te kunnen zien hoe planten reageren op stressoren in de omgeving en om te leren hoe we deze signalen kunnen gebruiken om beter gewas- en boombeheer te ondersteunen met het oog op klimaatverandering."

"We zijn overtuigd van het baanbrekende potentieel van de technologie en daarom enthousiast om het team van Vivent te blijven ondersteunen," zegt Christina Ulardic, partner bij Astanor Ventures.

Vivent kondigde in augustus al een samenwerking aan met Bayer om de ontdekking van innovatieve gewasbescherming te versnellen.

Voor meer informatie:
Vivent
www.phytlsigns.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven