Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

en meer rassen zullen volgen

Syngenta komt in 2022 met aangepaste Sweetelle met ToBRFV-resistentie

Het snoeptomatenras Sweetelle van Syngenta is in heel wat kassen te vinden. Arthur van Marrewijk, technical product development specialist bij het veredelingsbedrijf, blikt terug op het afgelopen Sweetelle-seizoen met onder meer virus- en energieuitdagingen en heeft nieuws: er komt in 2022 een aangepaste Sweetelle op de markt. Het ras zal beschikbaar zijn voor proeven en als alles voldoet, kunnen alle producties overgenomen worden in 2023.

ToBRFV
Syngenta heeft haar marktaandeel met Sweetelle in heel bewogen tijden te behouden, vertelt Arthur. "Het ras is in de Benelux een belangrijk ras qua areaal. In de afgelopen jaren heeft Sweetelle zich steeds bewezen als een zeer betrouwbaar ras, zelfs in de ToBRFV-context. De groeiende productie vanuit Noord-Afrika concurreert ondertussen aardig, zeker in de wintermaanden."

Vanuit de markt hoort men bij Syngenta dat de planten van Sweetelle last hebben van het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV), maar dat de vruchten vrijwel onaangetast blijven. "Hierdoor kan de teelt tot het einde gaan, zonder dat dit grote productieschade oplevert. Dit resulteert uiteindelijk in een zeer betrouwbaar product voor de supermarkt.”

Ook is de vraag voor Sweetelle vanuit de afzetmarkt groot. De betrouwbaarheid van het ras wordt herkend én gewaardeerd, tot tevredenheid van Arthur: “Sweetelle is zeer knapperig en heel lekker. Het is de perfecte gezonde snack die een standaard is geworden bij veel consumenten. Supermarkten houden van Sweetelle door haar ongelofelijke lange houdbaarheid.”

Nieuw ras
Toch is het einde in zicht voor Sweetelle en dit komt puur door het ToBRFV. Sterren verdwijnen, maar er komen zeker ook nieuwe bij, geeft Arthur aan: “Wat heel positief én cruciaal is om te weten voor telers, handelaren en supermarkten: er komt in 2022 een ras aangepaste Sweetelle, mét ToBRFV-resistentie. Dankzij de toegepaste techniek verwachten we dat dit ras net zo betrouwbaar gaat zijn en ook dezelfde sterke eigenschappen gaat bezitten als Sweetelle. Het ras zal beschikbaar zijn voor proeven en als alles voldoet, kunnen alle producties overgenomen worden in 2023. Het ras zal vanwege registratie redenen onder een nieuwe naam verdergaan.”

Meer rassen met resisentie
Vanaf 2022 komt Syngenta met meer resistente rassen in alle segmenten. Het doel is om over enkele jaren het hele assortiment omgezet hebben in ToBRFV-resistente rassen. Het bedrijf maakt gebruik van onder andere van conversies in de huidige en aankomende rassen om zo snel mogelijk met oplossingen voor de telers en de sector te komen. "Door het proces op te voeren, zullen wij ervoor zorgen dat er nieuw leven wordt geblazen in al eerder bewezen rassen. Alleen dit keer met de resistentie waar iedereen op zit te wachten!"

Arthur: “De ToBRFV crisis dreigt enorme wijzigingen in de markt te veroorzaken. Bij ons zorgt het voor enorme verschuivingen in budget en capaciteit. ToBRFV heeft prioriteit en er wordt alles aan gedaan om de resistentie in ieder ras stabiel te krijgen. Dit zou kunnen betekenen dat zelfs problematieken in andere gewassen anders aangepakt moeten worden of op zich moeten laten wachten.”

Natuurlijk blijft Syngenta ook verder kijken. “Toekomstige ontwikkelingen moeten we niet uit het oog verliezen. Nieuwe smaken, vormen, meer uniformiteit, weerbaardere planten en ga zo maar door. We blijven aan de toekomst werken!”

Meer nieuws over de ontwikkelingen rondom ToBRFV vanuit Syngenta volgt in de komende maanden. 

Voor meer informatie:
Arthur van Marrewijk
Syngenta
+31 (0)6 2341 7336
arthur.marrewijk_van@syngenta.com
www.tomatovision.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven