Tsjechen timmeren aan de weg met op maat gemaakt modulaire teeltsystemen

"We zijn een heel jong bedrijf, maar we hebben grote doelen," zegt Dmitrij Lipovskij, oprichter en CEO van GreeenTech. "We willen graag een sterke wereldwijde partner worden voor iedereen die op zoek is naar hydrocultuursystemen. Daarnaast streven we ernaar om zoveel mogelijk GreeenBoxes te produceren. Ons doel is niet alleen om een product te verkopen en het daarna te vergeten, maar tegelijkertijd willen we mensen opleiden. We willen de huidige problemen in onze voedingsteelt onder de aandacht brengen."

Op maat gemaakte modulaire oplossingen
Momenteel biedt GreeenTech twee verschillende hydrocultuurtechnologieën en één service aan. Allereerst hebben ze de GreeenBox, een modulair hydrocultuurkast die op maat wordt gemaakt in de fabriek van GreeenTech. Alles wordt in eigen huis ontwikkeld, zoals de HW hydroponic systemen inclusief waterbehandeling, belichting, speciale tanks, planken, etc. Maar ook de software wordt door het eigen team ontwikkeld. "Tijdens een coderingsproces van een jaar hebben we ons gericht op de werkbaarheid van de kast, waarbij we ons concentreerden op een eenvoudig en fris ontwerp dat een intuïtieve ervaring biedt voor operators," merkt Dmitrij op.

Een deel van het GreeenTech team op de Manifesto markt Brownfield in Praag

Blijven hangen in de jaren '70
Dmitrij verwijst naar Tsjechië als 'Centraal-Europa', wat betekent dat de tuinbouwgewoonten ergens in de jaren '70 zijn blijven hangen. Daarom is het doel van GreeenTech om te laten zien hoe telers hun bedrijven duurzamer en effectiever zouden kunnen beheren op het gebied van financiering, teelt en kwaliteit.

Hij voegt eraan toe: "Onze technologie past ook bij bedrijven die hun werknemers anders willen belonen of stimuleren. Als de technologie eenmaal is aangeschaft, zijn er veel extra voordelen aan verbonden, zoals gadgets, verse en lokale gewassen, plus positieve PR voor alle werknemers. Onze IT-tech partner is Siemens Tsjechië, die een geweldige partner is. Uiteindelijk kunnen we er zeker van zijn dat onze technologie een goede service biedt."

Alle ontwikkeling gebeurt onder één dak, met ontwerpers, software engineers en constructeurs erbij. Daarnaast is er een proefopstelling waar alle producten worden getest.


Software bekijken

Voor elk wat wils
Omdat GreeenTech een technologisch en groeiend bedrijf is, worden klanten over het algemeen in twee groepen verdeeld. Klanten die alleen gewassen willen kiezen voor HerbaShare. Klanten die echter hun eigen hydrocultuurbedrijf willen runnen kiezen voor Urbanio.

Urbanio is een verticaal indoor systeem voor teelt op water. De kast biedt twee ontwerpen aan: 'industrial' en 'corporate'. De verschillen tussen deze systemen zijn vooral het ontwerp en het gebruik. Industriële ontwerpen hebben de voorkeur voor de verbouwing van verwaarloosde kassen of winkels, terwijl het corporate systeem vooral voorzien is voor moderne, goed ontworpen kantoorpanden of bedrijven die aandacht besteden aan duurzaamheidsdoelstellingen.


Een GreeenBox in aanbouw in de fabriek

HerbaShare: de bedrijfsinrichting
GreeenTech heeft ook teeltbedrijven in Praag, die HerbaFabrica worden genoemd. Gewassen die worden geteeld in deze kasten worden afgezet in heel Praag. Dmitrij voegt toe: "Onze klanten krijgen een ontworpen constructie die wekelijks lokale en verse gewassen levert. We hebben ook een duurzaamheidsplatform ontwikkeld dat weergeeft hoeveel water, grond en CO2-voetafdruk HerbaFabrica voor Praag bespaart."


HerbaShare in een co-working kantoor in Praag

Dmitrij heeft altijd in de techniek gewerkt. Maar toen hij naar China verhuisde, wilde hij 'de mensheid verbeteren' door een duurzame manier van tuinbouw te bedenken. Terug in zijn thuisland kocht Dmitrij een fabriek in Tsjechië, gespecialiseerd in de productie van technische containers en filters. Nadat hij vele puzzelstukjes in elkaar had gelegd, verhuisde hij terug naar Praag en zette een klein team op om met GreeenTech te beginnen met de ontwikkeling van zijn tuinbouwtechnologie.

Het bedrijf heeft wereldwijd veel aanvragen gekregen, waaronder een GreeenBox order voor Nieuw-Zeelandse telers. GreeenTech zal zijn producten blijven vertegenwoordigen, onder meer op de EXPO 2020 in Dubai, gericht op de regio Midden-Oosten.

Voor meer informatie:
Dmitrij Lipovskij, oprichter en CEO 
GreeenTech
dmitrij@greeen.tech
www.greeen.tech


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven