Delphy Innovative Soft Fruit Centre

Onderzoek naar toepassing variabele ledbelichting in aardbei van start

Deze week start in het Delphy Innovative Soft Fruit Cente (ISFC) de eerste belichtingsproef. In deze proef wordt er gewerkt met een variabel ledspectrum gedurende de dag. Hierdoor wordt niet alleen de energie-aanmaak van de plant beïnvloed, maar ook de plantreactie.

Principe vertalen naar praktijktoepassing
Het basisprincipe van deze proef is afgelopen jaar in klimaatcellen beproefd door Plant Lighting. Door het variëren van het spectrum gedurende de dag ervaart de plant dit niet als lange dag, wat stuurmogelijkheden biedt op gebied van plantfysiologie en plantopbouw.

Sonsation, beide velden 18 uur belicht enkel verschil in spectrum en timing (Bron: Plant Lighting)

Op het Delphy ISFC wordt de volgende stap genomen: de vertaling van het principe naar een teeltconcept. In week 38 worden diverse junidragende rassen in de belichte afdeling geplant. Het doel is om 5 december te starten met oogsten en de productie door te trekken tot juni. In het te beproeven teeltconcept is deze periode opgedeeld in fasen, waarbij er in iedere fase anders gewerkt wordt met belichting, zowel spectrum als day light integral (DLI) en de klimaatsturing. Hiermee werken we aan innovatieve teeltconcepten, voor en door de praktijk, om hoger efficiëntie en productie te behalen.

Partners in dit project zijn: Signify, NIAB-EMR, Fresh Forward Breeding, Flevo Berry en Plant Sciences Europe. Belangrijke aandrijver voor dit project zijn de Delphy ISFC Innovatiepartners.

bron: Delphy


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven