Mondoverde Semilla (Italië):

"Teelt en afzet op elkaar afstemmen is niet eenvoudig, maar zeker niet onmogelijk"

De term "keuze" in combinatie met "variëteit" maakt vaak het verschil tussen het boeken van succes en het falen, niet alleen in een bepaald teeltseizoen, maar ook voor een bedrijf op zich. In het tomatensegment wordt de rassenkeuze steeds breder en de bedrijven die zaden produceren en distribueren, zijn steeds meer gespecialiseerd in het aanbieden van selecties die het beste het hoofd kunnen bieden aan de uitdagingen van de intensieve tuinbouw.

Lipari

Eén jaar nadat Mondoverde Semilla de pruimtomaat Lipari en de smaakvolle datterinotomaat Baluardo lanceerde, belicht de distributeur van zaden nog even de kenmerken die de teeltbedrijven die in deze selecties hebben geïnvesteerd mooie resultaten hebben bezorgd.

"Lipari is een tomaat die zowel de teler als de verkoper overtuigt. Waar de handel en de logistiek op zoek gaat naar een elegant, smaakvol en goed houdbaar product, heeft de hedendaagse teler vooral oog voor een product dat goede opbrengsten haalt en makkelijk te telen is. Lipari biedt die perfecte balans tussen de verschillende behoeften van de toeleveringsketen."

Lipari

De tros van het tomatenras ziet er volgens de ontwikkelaars 'heel elegant uit'. "De donkergroene stelen en de vlezige kelkblaadjes zorgen ervoor dat de tros er steeds vers uitziet. De dubbele stengels kunnen, indien nodig, eenvoudig in tweeën worden gesneden, zodat de tomaten in de meest uiteenlopende verpakkingsvormen kunnen worden geplaatst."

De vrucht is helderrood en van een regelmatige grootte tussen 35 en 45 gram. De smaak is volgens de veredelaars 'buitengewoon' dankzij "de juiste balans tussen zuren en suikers. Bovendien heeft deze tomaat een vrij hoog soortelijk gewicht door het hoge gehalte aan droge stof, wat de textuur en het aroma ten goede komt. Door het compacte vruchtvlees zijn er in de tomaat geen lege plekken te vinden."

De plant is vrij krachtig, met zeer korte internodiën. Per plant van twee meter hoog groeien ongeveer 10 trossen. Elke tros bevat 10 tot 14 tomaten met een totaalgewicht dat gemiddeld niet onder de 400 gram daalt. 

Lipari heeft geen groeiregulatoren nodig en heeft volgens de veredelaars 'een uitstekende resistentie' tegen neusrot, een hoge resistentie tegen ToMV:0-2 / TSWV / Fol:0-1; Va:0 / Vd:0 en een intermediaire resistentie tegen Ma / Mi / Mj / TYLCV.

Baluardo

De datterinotomaat Baluardo biedt telers volgens de veredelaars dan weer 'de beste resultaten in lange wintercycli', met uitplantingen vanaf eind augustus. "Tijdens de groei leent de plant zich uitstekend voor een diagonale oriëntatie in spiraalvormige cirkels die het mogelijk maken de ontwikkeling in de hoogte goed te beheersen. Maar waar deze mini-pruimtomaat echt door opvalt, is de combinatie van een lange houdbaarheid, zowel op de plant als na de oogst, en een goede smaak. Deze twee kenmerken maken van Baluardo een modern ras. Baluardo F1 verenigt alle kenmerken om op de Italiaanse en buitenlandse markten goed te scoren. Daarenboven is de kleur van de tomaten altijd felrood en de vruchten scheuren niet."

Maar Baluardi is volgens de ontwikkelaars lang houdbaar, mooi om te zien en smaakvol, de tomaat heeft ook een vrij hoge Brix. De vruchten wegen 15 tot 20 gram. De plant behoeft geen groeiregulatoren en biedt een hoge resistentie tegen ToMV:0-2 / TSWV / Fol:0-1; Va:0 / Vd:0 en een intermediaire resistentie tegen Ma / Mi / Mj / TYLCV.

Voor meer informatie:
Mondoverde Semilla Srls
C.le Michelica Crocevie 18/A2
97015 Modica (RG) – Italië
+39 339 4289303
info@mondoverdesemilla.com
www.mondoverdesemilla.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven