Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Onderzoek: Helft Nederlanders bereid tot meerprijs duurzamer voedsel én tot wonen naast kas

Twee op de drie Nederlanders zijn positief over de Nederlandse land- en tuinbouw. Boeren en tuinders worden gezien als harde werkers en hun belangrijke rol in de voedselproductie wordt gewaardeerd. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim duizend Nederlanders in opdracht van LTO Nederland.

Meerprijs duurzaam product
Als belangrijkste uitkomst stipt de belangenbehartiger van agrarisch Nederland aan dat van de 1038 deelnemende Nederlanders aangeeft bereid te zijn meer te te betalen voor een herkenbaar Nederlands product met hoge standaarden. Daarbij vindt 65% van de ondervraagden dat boeren en tuinders geen oneerlijke concurrentie verdienen van importproduct uit landen met lagere standaarden op het gebied van milieu, mensenrechten of dierenwelzijn. 

Wonen naast kas
Een andere uitkomst van het onderzoek is dat de helft van de Nederlanders wonen naast een kas geen probleem vindt. Alleen akkers (77%) en zonnevelden (51%) worden door nog vaker verkozen boven wonen naast andere economische bedrijvigheid zoals een bedrijventerrein of snelweg. 

Waardering
LTO Nederland schrijft in een persbericht bij de onderzoeksresultaten dat 53.000 Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven 'een grote rol spelen in hoe Nederland eet, hoe ons land er uit ziet, en hoe het geld wordt verdiend'. Boeren en tuinders zijn volgens de belangenbehartiger het fundament voor bijna een tiende van de economie, beheren 60 procent van het grondoppervlak en garanderen gezond, veilig voedsel voor een (te) lage prijs. 

Onafhankelijk onderzoeksbureau Direct Research werd daarom gevraagd om aan Nederlanders te vragen hoe zij denken over boeren, tuinders, voedselproductie en duurzaamheid. De sector ervaart vanuit alle kanten druk, maar mist soms (financiĆ«le) waardering. Nu bekend is wat de Nederlander vindt*, gaat LTO Nederland in september met haar leden in gesprek over wat de samenleving van de sector mag verwachten. Daarvoor worden LTO Talks georganiseerd.  

*na herweging op geslacht en leeftijd is het onderzoek volgens de onderzoekers en LTO representatief voor alle Nederlanders (18+). Het volledige onderzoeksrapport is hier in te zien. 

Publicatiedatum: