Sensor biedt inzicht in wortelzone

SenseNL heeft de Cara Met-sensor ontwikkeld, waarmee watergehalte, EC en temperatuur zeer nauwkeurig en betrouwbaar kunnen worden gemeten in het substraat. Deze technologie maakt het o.a. mogelijk om de watergift te optimaliseren.

Als teler is het essentieel om te weten wat er in het substraat of de bodem gebeurt. Aan de hand van gedetailleerde en betrouwbare data over EC, watergehalte en temperatuur kan de irrigatie- en bemestingsstrategie worden geoptimaliseerd en kan het gewas naar een hoger niveau worden getild. De Cara Met-sensor van SenseNL biedt telers nu een beter en nauwkeuriger inzicht in de wortelzone, zodat het watermanagement actief kan worden gestuurd op basis van betrouwbare data.

Hogere EC-range
De draadloze Cara Met-sensor heeft een opvallend design en maakt gebruik van de hoogwaardige technologie die werd ontwikkeld door onderzoeker Dr. Max Hilhorst. Hilhorst heeft op een slimme manier na jaren van onderzoek en praktijkervaring de limiterende factor van de Frequency Domain (FD) én de Time Domain Reflectometry (TDR) technologie opgelost om de elektrische weglengte te berekenen van het sensorsignaal tot in het wortelmilieu. In combinatie met het verbeterd algoritme voor verschillende substraat- en bodemtypen, kan een betrouwbaarheid in de EC-range tussen 0 en 12 EC worden geboden.

SenseNL adviseert meerdere draadloze sensoren per hectare te plaatsen voor een nauwkeurig resultaat. De Cara Met-sensor wordt daarom tegen een betaalbare prijs verkocht in sets van tien stuks. Op basis van de verkregen informatie kun je als teler preciezer sturen op de watergift van het gewas, maar kunnen ook algoritmes voor bijvoorbeeld de oogstvoorspelling nauwkeuriger worden bepaald. Met het oog op de ontwikkelingen rond autonoom telen binnen de internationale tuinbouw is dit van zeer grote waarde. SenseNL werkt nauw samen met gerenommeerde aanbieders van klimaatcomputers en dataplatforms om een optimale connectiviteit te garanderen. Alle data wordt via een draadloze 4G- of Ethernetverbinding naar de Cloud verzonden.

Nieuwe varianten
De Cara Met-sensor is exclusief verkrijgbaar via SenseNL en is substraatonafhankelijk. Naast de huidige varianten voor steenwolmatten en -blokken, volgt over enkele maanden ook een Cara Met-sensor voor de potplantenteelt. In een later stadium volgt een sensor voor de vollegrondsteelt. De recent gelanceerde website caramet.com van SenseNL biedt meer informatie over de Cara Met-sensoren en ervaringen van gebruikers in de praktijk.

Voor meer informatie:
Cara Met
caramet.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven