Teler in gelijk gesteld over schade door wijziging bestemmingsplan

De Rechtbank Gelderland heeft een aardbeiplantenteler uit de gemeente West Betuwe in het gelijk gesteld in een geschil met de gemeente. Als gevolg van een bestemmingsplanwijziging heeft de teler met zowel grondgebonden als niet-grondgebonden teelt nadeel ondervonden.

Door de wijziging van het bestemmingsplan werden de mogelijkheden voor niet-grondgebonden teelt beperkt op beide percelen. Uitbreiden met 250.00-500.000 aardbeienplanten was niet mogelijk. De gemeente heeft daar volgens de Rechtbank Gelderland niet genoeg oog voor gehad. Een latere correctie heeft het nadeel ook niet voldoende kunnen compenseren.

Uitbreidingsplan geremd
De teler betoogt dat in periode van vijf jaar waarin het nieuwe bestemmingsplan in werking trad (2014) en de correctie (2019) zij niet hebben kunnen uitbreiden met 250.00-500.000 aardbeienplanten. Daardoor vinden zij dat ze inkomensschade hebben geleden.

De rechtbank oordeelt dat de telers voor inwerkingtreding van het nieuwe bestemmingsplan al onomkeerbare investeringen hadden gedaan en dat zij daardoor recht hebben op vergoeding van inkomensschade. De gemeente weigert die te betalen.

Nieuw besluit
De rechtbank heeft de gemeente verplicht binnen 12 weken een nieuwe besluit te nemen. Dit omdat volgens de rechtbank het door de teler bestreden besluit teveel gebreken vertoont. De gemeente moet ondertussen de kosten die de teler maakte bij de rechtsgang vergoeden. 

Bron: De Rechtspraak


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven