Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zaltbommel overstag: Jaarrond huisvesting arbeidsmigrant naast kas wordt mogelijk

Tholen - De gemeente Zaltbommel heeft de mogelijkheid van jaarrond huisvesting van arbeidsmigranten op eigen terrein bij agrarische bedrijven opgenomen in nieuw beleid. De gemeente neemt dit besluit nu de huisvestingsopgave zwaar drukt op woonkernen en onder meer glastuinbouwbedrijven steeds vaker jaarrond personeel nodig hebben. 

Voorwaarden
Wel stelt de gemeente regels. Zo werkt de gemeente niet mee aan realisatie van huisvestingslocaties bij al bestaande bedrijven. Alleen bij nieuwbouw of herbouw is het mogelijk en dan moet een bedrijf daarvoor ook aantoonbaar ruimte reserveren in de bouwplannen. Maximaal 50 arbeidsmigranten mogen er vervolgens gehuisvest worden. Dat kan voor één bedrijf zijn, maar mag ook voor andere vestigingslocaties van de teler binnen de Bommelerwaard zijn. Huisvesten van personeel van andere ondernemers mag niet.

Meer voorwaarden in het gemeenteblad van Zaltbommel waarin de beleidswijziging van 10 juni 2021 op het gemeentebeleid van 2019 wordt toegelicht.

De verblijfsbieders die personen huisvesten in overeenstemming met oud beleid, en ook beschikken over een omgevingsvergunning, behouden de mogelijkheid om op hun locatie personen te huisvesten. Wel zijn op basis van de APV een (verhuurders)vergunning en het nachtregister verplicht.

Koerswijziging
Veel Nederlandse gemeentes worstelen met het huisvestings-vraagstuk. Lang niet overal wordt huisvesting op eigen erf toegestaan. Zo is Westland geen voorstander, uit vrees voor overlast en ook voor belemmering van de herstructurering van het glastuinbouwgebied. 

In 2017 werd in Zaltbommel beleidsmatig nog vastgelegd dat huisvesting bij telers niet mocht. De koers wijzigt nu van de nadruk op geconcentreerde huisvesting en huisvesting in woningen in de kernen naar jaarrond huisvesting op het eigen terrein van de werkgever en het geconcentreerd huisvesten op een beperkte schaal. Door middel van het faciliteren van jaarrond huisvesting op het eigen terrein van de werkgever verwacht de gemeente Zaltbommel dat de druk op woonwijken in met name de dorpen vermindert. 

Zaltbommel gaat na één jaar evalueren en doet dat samen met de gemeente Maasdriel. Mocht er nog onvoldoende informatie zijn, dan kan het zijn dat evaluatie later volgt.

Groei tuinbouw
De gemeente rekent op verdere schaalvergroting in de tuinbouwsector en wijst daarbij o.a. op de komst in 2018 van een grote aardbeienkwekerij in Zuilichem (Dutch Berries red.), de omschakeling naar arbeidsintensieve teelten (klein- en zachtfruit zoals aardbeien) en de vestiging van enkele distributiebedrijven op de bedrijventerreinen ten oosten van Zaltbommel.

Een globale inventarisatie van Regio Rivierenland van 30 november 2018 gaat ervan uit dat in de regio ongeveer 15.000 arbeidsmigranten wonen (waarvan rond de 7% in de gemeente Zaltbommel). Het aantal arbeidsmigranten in de regio kan de komende jaren groeien tot 25.000. Dat komt door de groeiende economie en de extra bedrijven die zich in de regio vestigen.

Short- en midstay
Het beleid richt zich op de huisvesting van shortstay- en midstay-arbeidsmigranten die op grond van een EU-paspoort of tewerkstellingsvergunning legaal werkzaam zijn in de Bommelerwaard. Het beleid maakt geen onderscheid tussen ‘shortstay’ en ‘midstay’.

Er is geen vast omlijnde definitie voor de begrippen ‘shortstay’ en ‘midstay’. De gemeente beschouwt shortstay-arbeidsmigranten als ‘personen die korter dan 4 maanden hier gevestigd zijn’. Als midstay-arbeidsmigranten beschouwt de gemeente de ’personen die 4 maanden tot 3 jaar hier zijn gevestigd, maar zich niet permanent willen vestigen’. De koppeling aan de termijn van 4 maanden heeft te maken met de inschrijfplicht in het BRP (bij een verblijf van langer dan 4 maanden verplicht).