Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Grondstofprijzen enorm gestegen: langere levertijden en offertes korter geldig

Tholen - Er is wereldwijd een groot tekort ontstaan aan grondstoffen. Dit resulteert in flinke prijsstijgingen. En het einde is nog niet in zicht. Of het nu om hout, beton, graan, kunststof, katoen of metaal gaat: er zijn geen voorraden. Daar tegenover staat dat de industrie groeit. Machineproducent Sormac verwacht dat deze situatie nog zeker het hele jaar aanhoudt.

“Het tekort aan grondstoffen en de torenhoge prijzen is iets waar we dagelijks mee dealen,” aldus Roy Claessen, hoofd inkoper bij Sormac, medio juni. “Onderdelen zijn moeilijk beschikbaar en de prijzen van de onderdelen stijgen met de week. De prijsstijging is al geruime tijd aan de gang en is de laatste maanden in een enorme stroomversnelling gekomen. Er zijn verschillende oorzaken voor. Vorig jaar, toen corona uitbrak, draaiden veel producenten van grondstoffen hun capaciteit terug. De industrie is overigens enorm toegenomen, waardoor grote tekorten zijn ontstaan. Producenten hebben inmiddels wel opgeschaald - althans, daar lijkt het wel op – maar de vraag is nog steeds groter dan het aanbod. Dit resulteert in extreem hoge prijzen.”

Voor de ontwikkeling en productie van de Sormac-machines zijn vooral de prijsstijgingen van diverse metaalsoorten en kunststoffen van invloed. Zo meldde ABN AMRO dat de staalprijs dit jaar al met zo’n 15 procent is gestegen. En de basismetalen zoals koper, aluminium, nikkel, zink, lood en tin zijn dit jaar al 16 procent duurder geworden. Ook koper is nog maar een fractie verwijderd van de oude recordprijs van 10.190 euro per ton. Daar komt bij dat de industrie nog nooit zo hard is gestegen als nu. De NEVI PMI* index laat zien dat het herstel in de industrie nog altijd sterk doorzet. Ondanks een korte stop vanwege corona blijft een economische crisis aan industriekant uit. Dit betekent aan de productiezijde echter nog langere levertijden.

Offertes minder lang geldig
Roy vertelt dat de prijzen van metalen vanaf ongeveer februari van dit jaar een extreem hoger dan gemiddelde stijgende lijn laten zien. De prijsstijging van kunststof is volgens hem echt iets van de laatste tijd. “Onze leveranciers van onderdelen zijn weer afhankelijk van grondstofleveranciers. Dat een onderdeel een bepaald percentage duurder is geworden, betekent niet automatisch dat de machine ook zoveel procent duurder wordt, maar helemaal zonder gevolgen is het natuurlijk niet. We zien nu aan de inkoopkant al dat de geldigheidsduur van offertes korter worden. Het kan zomaar zijn dat een aanbod maar 1 week geldig is in plaats van de gebruikelijke drie maanden. Inmiddels geeft onze eigen verkoopafdeling ook aan dat wij strakker met de offertes moeten gaan omgaan. Het kan helaas echt niet anders.”

Waar de machineproducent momenteel met name lastig aan kan komen, zijn computerchips. “Componenten zijn steeds intelligenter en bevatten chips die zo’n beetje iedereen nodig heeft. Normaal kregen we zo’n onderdeel binnen 3 dagen binnen, nu duurt het soms wel weken. Wat ook meespeelt is dat we met de wat bekendere merken werken. Het is soms echt een zoektocht om na te gaan of er nog ergens iets beschikbaar is in Nederland of in het buitenland. Soms zijn er wel alternatieven, maar daar maken we alleen gebruik van als we zeker weten dat het niet ten koste gaat van de kwaliteit. De hoofd inkoper verwacht dat er nog zeker het hele jaar sprake zal zijn van tekorten en hoge prijzen.”

De machineproducent is al met al optimistisch gestemd. “We zitten goed in de orders, we groeien in personeel en in capaciteit. Vorig jaar hebben we nog een nieuwe productiehal in gebruik genomen, een uitbreiding van ongeveer 3000 vierkante meter. Mooie ontwikkelingen, waarmee we de toekomst positief tegemoet zien.” 

* Nevi geeft iedere eerste werkdag van de maand de Inkoopmanagersindex PMI: Purchasing Managers' Index uit. Dit is een samengestelde index om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën.

 

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 35e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 


Voor meer informatie:
Roy Claessen
Sormac
r.claessen@sormac.nl