Overaanbod en bodemprijzen voor courgettes in Almería

De courgetteprijzen op de veilingen in Almería liggen nog steeds op een gemiddelde van 20 cent per kilo en de afgelopen weken zijn ze zelfs gedaald tot 12 cent. De prijzen zijn op die manier al ruim 50 dagen niet meer winstgevend, een van de langste periodes ooit met bodemprijzen voor deze kasgroente.

Het areaal is de afgelopen jaren toegenomen ten koste van andere kasgroenten, zoals de tomaat, waarvan de winstgevendheid is gedaald door toegenomen productiekosten, plaagdruk en concurrentie van teeltlanden buiten de EU. Dit jaar is de groei van het courgette-areaal in Almería overduidelijk geworden.

Maar bronnen uit de sector hebben het ook over het onstabiele weer dat ervoor gezorgd heeft dat de eerste en tweede oogst elkaar overlapten. Beide oogsten laten zelfs hoge gemiddelde opbrengsten zien, wat leidt tot een overaanbod dat nog steeds aanhoudt. "De temperaturen zijn al weken redelijk hoog, wat de groei van de courgettes versnelt", zegt een teler en exporteur uit Almería. Het New Delhi virus lijkt dit jaar ook minder schade te hebben toegebracht, vooral omdat men nu planten begint te gebruiken die resistent zijn tegen deze ziekte.

"Waarschijnlijk zou in een jaar zonder pandemie en met alle afzetkanalen op post deze overproductie niet zo opvallen", zegt een exporteur. "De prijzen begonnen te dalen net vóór Pasen. Tot dan toe verliep het seizoen niet eens zo slecht. Maar nu lijkt het er niet meer op dat de prijzen zich nog zullen herstellen. Het einde van het seizoen is voorzien in juni. De telers kunnen dit nog wel een paar weken volhouden, maar ook niet langer. Deze situatie kan zeker een invloed hebben op het courgette-areaal van volgend seizoen."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven