Ledbelichting op maat van Britse fabrikant

"Er zijn in vertical farming veel fabrikanten van belichting, maar minder spelers die op maat gemaakte kant-en-klare oplossingen bieden" zegt Andrew Littler van Vertically Urban. "We werken samen met telers om een specifiek spectrum en vorm te bieden dat aan hun behoeften voldoet. Het gaat ons erom een belichtingsoplossing te bieden die werkelijk aan alle specifieke wensen van de klant voldoet in plaats van een standaardoplossing te bieden."

Vertically Urban is een Britse ontwikkelaar en fabrikant die led-oplossingen biedt voor zowel binnenteeltbedrijven als kassen. Volgens Andrew onderscheidt Vertically Urban zich van andere belichtingsfabrikanten door in elk stadium van hun project met klanten samen te werken om ledbelichting te ontwerpen die specifiek is voor het desbetreffende project. Vertically Urban is bij veel projecten in een vroeg stadium betrokken, wat het bedrijf in staat stelt om samen te werken met de klant tijdens de inbedrijfstellingsstadia van een project.

Kassen versuss binnenteeltbelichting
Hoewel er vraag is naar ledbelichting in zowel kassen als vertical farms, legt Andrew uit dat deze toepassingen zeer verschillend zijn en unieke ontwerpen vereisen. Aangezien vertical farms doorgaans compacte gewassen telen op dicht op elkaar gestapelde rekken, vereisen deze bedrijven ledarmaturen met een compacte vorm en een lagere intensiteit om lichtuniformiteit te bereiken. Omgekeerd worden lampen voor bovenbelichting in kassen op een grotere hoogte van het gewas opgehangen en vereisen dus hogere lichtintensiteiten om een voldoende PPFD te produceren.

"Vertical farms en kassen kunnen uiteindelijk om hetzelfde spectrum vragen, maar de vormfactor en het vermogensniveau zijn verschillend. Vertical farms en kassen verschillen ook in die zin dat vertical farms leds gebruiken als enige lichtbron, terwijl kassen kunstlicht gebruiken als aanvulling op natuurlijke lichtomstandigheden. Als we alleen naar kassen kijken, legt Andrew uit dat de behoeften van telers variëren, afhankelijk van de geografische locatie en de keuze tussen hybride systemen of uitsluitend led.

"In kassen is er een trend om een combinatie van led- en HPS-belichting te gebruiken. In sommige gevallen gebruiken kassen alleen leds, terwijl andere kassen helemaal geen aanvullende belichting nodig hebben. In noordelijke regio's hebben we donkere winters en vertrouwen we op groeilicht om te kunnen telen wanneer het omgevingslicht laag is."

Andrew schrijft een groot deel van het aanpassingsvermogen van Vertically Urban toe aan zijn eigen team van ingenieurs en plantwetenschappers, evenals aan zijn proeflaboratorium met negen zones dat het bedrijf in staat stelt voortdurend nieuwe belichtingsstrategieën te onderzoeken. Dit aanpassingsvermogen is volgens Andrew van cruciaal belang bij het ontwerpen van belichting voor "de teeltbedrijven van de toekomst". Dit betekent dat het bedrijf ervoor moet zorgen dat zijn belichtingsoplossingen compatibel zijn met hernieuwbare energiesystemen en ook dat zij dimbaar zijn.

Andrew legt uit dat telers door te dimmen een optimale PPFD kunnen handhaven naarmate het gewas naar de lampen toe groeit, terwijl de energie-efficiëntie verbetert. Andrew merkt ook op dat er een trend is naar afstembare spectra die, gecombineerd met dimmen, telers in staat stelt flexibele systemen te ontwerpen die zich kunnen aanpassen aan veranderingen in de teelt.

"We zien dat bedrijven belichtingssystemen ontwerpen voor toekomstige redundantie. Sommige van deze bedrijven weten niet wat ze over drie jaar zullen telen. Door dimbare, meerkanaals belichting te installeren, kunnen telers hun bestaande belichting ter plaatse aanpassen zonder dat ze het hele systeem hoeven te veranderen."

Wat is de volgende stap?
Vertically Urban is van plan uit te breiden naar andere markten en werkt samen met partners in het Midden-Oosten en de Verenigde Staten. "Hoewel de markt nog in de kinderschoenen staat, groeit hij snel. Het lijkt erop dat het terugdringen van voedingskilometers en het verminderen van de CO2-uitstoot op de agenda van veel landen staat." 

Voor meer informatie:
Andrew Littler, CEO
Vertically Urban
hello@verticallyurban.com 
www.verticallyurban.co.uk 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven