"Mooie cijfers voldoen bij hightech teeltsystemen niet altijd aan verwachtingen"

Om goede redenen is de glastuinbouw en vertical farming booming. Tim van Hissenhoven van adviesbureau Cultivators: "Vooral in kasgewassen zoals bladgroenten en kruiden is het aantal leveranciers dat zich in deze sector begeeft hoog en neemt nog steeds toe. Er is geen gebrek aan beloftes over hoogwaardige teeltsystemen, visie over de beste kas voor de slateelt en het volgende beste spectrum groeilicht verkooppraatje. Allemaal initiatieven om toekomstige generaties te voeden."

Hij vindt dat de meeste van deze initiatieven gemeen hebben dat ze een belofte verkopen die ze meer dan regelmatig niet kunnen waarmaken. "Helaas is er een overvloed aan sterke verkooppraatjes. Als je deze beloftes bestudeert, zien we dat slecht geïnformeerde beslissingen uiteenlopen van het verkeerd begrijpen van de markt, verschillende weersomstandigheden waarmee geen rekening is gehouden, verkeerd berekende plantafstanden tot ongeschikte materialen die de teelt van het gewas feitelijk belemmeren. Het resultaat is dat de veelbelovende cijfers niet aan de verwachtingen voldoen. In de meeste gevallen wordt het veroorzaakt door een aantal ongelukkige zaken die over het hoofd zijn gezien bij de ontwikkeling van het bedrijfsplan."

Marktonderzoek
Tim deelt een aantal van de onderwerpen die vaak over het hoofd worden gezien. De markt, bijvoorbeeld. "Onderzoek waar de markt is, wat de vraag is en wat de prijzen zullen zijn. Heeft de markt je direct gevraagd om te telen? Goed! Wil je groeien zonder de vraag te kennen? Zorg dan dat je van tevoren weet aan wie je product afgezet gaat worden, wat de prijs zal zijn en wat de kwaliteitseisen zijn."

Te veel techniek
Dan is er nog de teelt. "Veel systemen zijn ontworpen met een pure technologische mindset, op zich is dat geen probleem. Het wordt wel een probleem wanneer de technologie niet bevorderlijk is voor het gewas. Het ontwerpen van een systeem zonder mensen die verstand hebben van planten, en nog belangrijker, het daadwerkelijk telen van planten in plaats van gewassen in teeltfaciliteiten, heeft vaak ongewenste resultaten. De teeltfaciliteiten zien er cool en flitsend uit (wie houdt er niet van het uitzicht op meerdere gestapelde lagen met paars of wit licht), maar zijn ongeschikt voor een economisch haalbare opbrengst."

Als derde, vergeet de systeemintegratie niet. "Een teeltfaciliteit met onderdelen die niet goed geïntegreerd zijn, veroorzaakt inefficiënties en soms kwaliteitsproblemen en productiviteitsverlies. Het kopen van een systeem en het bouwen van een kas eromheen is misschien niet het grootste succes als sommige stukjes van de puzzel ontbreken."

ROI
Wat ook opvallend vaak over het hoofd wordt gezien, is de ROI. "Want uiteindelijk kan je ultieme hightech faciliteit simpelweg niet het geld terugbrengen dat is geïnvesteerd. Omdat je een veelheid aan verschillende gewassen kunt telen, wil dat nog niet zeggen dat het economisch haalbaar is. Zeker als je niet in staat bent om iets te telen waar de markt om vraagt, met de juiste kwaliteitsspecificaties en in voldoende hoeveelheden om de investering terug te verdienen. Voordat de eerste spade de grond in gaat voor de bouw van de faciliteit of kas, moet je ervoor zorgen dat de economische cijfers op orde zijn."

Tips hoe het wel moet
Op basis van hun ervaring delen de consultants van Cultivators een aantal tips, waaronder dat je niet moet kiezen voor bedrijven (leveranciers en consultants) die je de goedkoopste koop of de snelste oplossing beloven. "Zoek mensen met de juiste mix van competenties. Het doel moet zijn om het beste te ontwikkelen en de juiste teeltfaciliteit voor uw situatie: succes by design."

Een ander punt is om te investeren in mensen. "Je kunt geïnvesteerd hebben in de beste klimaatbeheersingssystemen, het meest arbeidsvriendelijke teeltsysteem, sensoren, autonome teeltmodellen, en managementondersteunende tools. Maar het allerbelangrijkste is dat je gemotiveerde mensen nodig hebt met de juiste vaardigheden en mindset voor je onderneming. Want zonder hen levert uw project misschien niet de beloofde resultaten op. "De kas- en vertical farming-sector kent veel betrouwbare technologieleveranciers. Zoek mensen die je in contact kunnen brengen met het juiste netwerk van bedrijven."

Makkelijk om kritiek te hebben, maar wat brengt het de sector? Cultivators ontwikkelde cursussen en ondersteunende diensten voor telers, investeerders en technologieleveranciers. "Ons doel is om je bedrijf te laten groeien door betere projecten te realiseren en iedereen in het proces heeft de kennis nodig om de juiste beslissingen te nemen. Om deze sector naar het volgende niveau te brengen hebben we een beter begrip nodig van de plant, de markt en de eisen. Ons team van experts zorgt voor begeleiding bij het proces van het bedrijfsidee, tot de ontwerpfase van uw bladgroenten-, kruiden- en potkruidenfaciliteit en u ondersteunen van de bouw tot de ingebruikname. En wanneer nodig, de dagelijkse werking van uw faciliteit ondersteunen of organiseren. Dat is onze inzet."

Voor meer informatie:
Tim van Hissenhoven (e-mail)
Cultivators
info@cultivators.nl  
cultivators.nl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven