"het is een soort bloedonderzoek voor gewassen"

Draagbare apparatuur helpt telers op laboratoriumniveau meten

"De tuinbouw staat onder veel druk, omdat we moeten telen met minder," zegt Keenan Pinto, CEO en medeoprichter van Nordetect. "We hebben geleerd dat Moeder Natuur een sterke buffer heeft voor vollegrondstelers. In indoor telen worden controlesystemen echter steeds belangrijker, en worden deze onmisbaar voor het beheersen van de teelt."

Sommige groeifactoren, zoals plantenvoeding en zonlicht, worden vervangen door voedingswater en kunstlicht. Het team ziet in dat het verzamelen van gegevens en metingen van cruciaal belang is om de teeltprestaties voortdurend te verbeteren.

Met behulp van het draagbare analyseapparaat meet Nordetect voedingsstofparameters, waarmee telers worden begeleid bij het handhaven van de optimale bemestingsniveaus. Planten telen in een suboptimale groeiomgeving kan resulteren in lagere opbrengsten of verminderde kwaliteit. Volgens Keenan kun je niet kweken zonder de gegevens over voedingsstoffen te meten en dat is waar Nordetect om de hoek komt kijken.

Snel testen
"Wij willen de voedingssensor voor de industrie zijn, want iedereen is voortdurend op zoek naar verbetering, hetzij vanuit zakelijk, hetzij vanuit maatschappelijk oogpunt. Het wordt steeds belangrijker om stilstand en oogstverlies te voorkomen." Het analyseapparaat van Nordetect kan zowel in indoor farms als in kassen worden gebruikt voor water-, vloeistof- of bodemtesten. Keenan vervolgt: "Ons product is een soort bloedtest voor gewassen, vergelijkbaar met een medisch apparaat voor testen op mensen."

Volgens Keenan is het grootste voordeel van het product van Nordetect ten opzichte van uitbestede labtesten dat de resultaten binnen korte tijd beschikbaar zijn. Op die manier kunnen telers snel een potentiële onevenwichtigheid verhelpen. "Mensen beginnen data meer te gebruiken dan vroeger," aldus Keenan, en ze zijn geïnteresseerd in het gemakkelijk verplaatsen van data tussen IT-systemen. "Een ander groot voordeel is dat ons apparaat kan worden gekoppeld aan elk IT-systeem met gegevens van watertanks, in een bestandsformaat dat gemakkelijk kan worden geïntegreerd in analyses."

Tijdsbarrière opheffen
"Een voedingsstoffenanalyse is een van de meest betrouwbare vormen van testen waarbij monsters naar het laboratorium worden gestuurd," aldus Keenan. Het is de gouden standaard. Al vanaf het begin vroeg Keenan zich af: "Kunnen we ons niet spiegelen aan wat ze in de medische sector doen? We moeten snijden in de transport- en onderzoekstijd die nodig is om een laboratoriumtest te doen." De onderzoekstijd in laboratoria varieert wereldwijd van twee dagen tot drie weken.

Ook in deteelt duurt het wachten te lang. "Als er iets mis is in een kas, is dat geen ideale situatie voor telers die hun gewas kunnen verliezen. Het product en de markt passen bij elkaar omdat de sector snelle resultaten eist. Op dit moment betalen telers een aanzienlijk bedrag voor de nachtelijke verzending van monsters naar laboratoria voor snellere tests. "Gelukkig," zegt Keenan, "kunnen wij het laboratorium nabootsen en de resultaten direct in de kas op tafel leggen. Het is een directe oplossing voor een nutriëntenanalyse."


Medeoprichters Keenan Pinto en Palak Sehgal

Oorsprong
Het concept is afkomstig van Palak Sehgal, medeoprichter van Nordetect, die in India woonde toen het idee ontstond. Ze had gezien dat er een sterke drang was naar bodemanalyse en bodemtests vanuit de overheden. "We zagen dit als een wereldwijd fenomeen," bevestigt Keenan. "Waarbij hij zag dat veel telers de verkeerde benodigde voedingsstoffen voor de bodem gebruikten. Toen ontstond het idee om een toolkit te maken waarmee telers hun bodem kunnen testen en kunnen evalueren wat er verbeterd moet worden. We wilden een instrument hebben als risicobeperkende factor in de vorm van bodemtests."

Met een achtergrond in bio-ingenieurswetenschappen en moleculaire plantenbiologie, studeerden Keenan en Palak, beide medeoprichters, samen voor hun undergraduate en postgraduate graden. Keenan zegt dat Palak en hijzelf altijd al wisten dat ze een impact wilden maken op de land- en tuinbouwsector. "We hebben Nordetect in 2016 opgericht terwijl we onze dagbanen hadden, interessant in vertical farming tech, en planten biochemie."

Tegen het einde van 2017 sprongen ze er fulltime op en trapten ze af om te beginnen met bodem- en nutriënten testen. Uiteindelijk is Nordetect ontstaan en gestart vanuit het kantoor in Kopenhagen.

Voor meer informatie:
Keenan Pinto, medeoprichter
Nordetect
kpi@nordetect.com
www.nordetect.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven