Speciale luchtbehandeling in nieuwe kas Schenkeveld

Tomatenteler Schenkeveld krijgt er dit jaar circa 11 hectare kas bij. Andres dan de twee eerdere bouwfases op locatie Schiphol wordt deze kas onbelicht. De kas wordt uitgerust met een installatie voor Het Nieuwe Telen. Technokas ontwikkelde zelf zo'n systeem en gaat dat nu voor de tweede keer leveren aan een tomatenteler.

Directeur Maurice Hartman vertelt er meer over. "De toepassing van dit systeem is in zekere zin uniek, omdat de luchtbehandelingskasten - die midden in de kas hangen - ook met een hoge temperatuur verwarming worden uitgerust."

Om een optimaal klimaat in de nieuwe kas te krijgen, vroeg Schenkeveld om advies bij onder meer de WUR. Zij vroegen aan WUR-specialist Feije de Zwart om de gewenste installatie voor Het Nieuwe Telen te beoordelen. Met de input van Feije de Zwart kwam Schenkeveld vervolgens uit bij het systeem dat Technokas heeft ontwikkeld.

Buitenluchtaanzuiging via het dek
“Wij hebben ons systeem al één keer eerder op deze wijze in de teelt voor tomaten geïnstalleerd”, vertelt Maurice Hartman, directeur van Technokas. “Dit deden we bij Tomatenkwekerij Van den Belt in IJsselmuiden; daar hebben we in een kas van 7 hectare een installatie in de belichte tomatenteelt met buitenluchtaanzuiging door het kasdek geïnstalleerd. Eenzelfde systeem, dus met buitenluchtaanzuiging via het dek, zullen we straks ook bij Schenkeveld installeren echter dan met de mogelijkheid om de lucht extra te verwarmen.”


 
Uitgerust met verwarmingsblokken
“In tegenstelling tot de luchtbehandelingskasten (LBK’s) bij Van den Belt, zullen we de LBK’s bij Schenkeveld uitrusten met een verwarmingsblok. Mede omdat Schenkeveld in deze kas niet gaat belichten, is het belangrijk om de mogelijkheid te hebben om de aangezogen buitenlucht te kunnen verwarmen. De capaciteit waarmee de LBK’s droge buitenlucht naar binnen kunnen blazen bedraagt 5 m3/m2/h. Elke LKB krijgt een verwarmingsblok met een verwarmingscapaciteit van 20 watt/m2.”


 
Luchtvochtigheid optimaal regelen
Volgens Hartman zal de installatie voor Het Nieuwe Telen ervoor zorgen dat Schenkeveld straks, in een kas op lichte overdruk, de luchtvochtigheid optimaal kan regelen. De LBK’s maken ook recirculatieventilatoren overbodig.

De verwachting van zowel Technokas als de specialist van WUR is dat de temperatuurverschillen in de kas met dit systeem aanzienlijk lager zullen zijn.

In totaal worden er in de kas van 11 hectare zestien stuks dubbele LBK’s geïnstalleerd. Naar verwachting wordt de nieuwe kas vlak voor de winter in gebruik genomen.

Meer over de bouw bij Schenkeveld hier én op de website die de teler zelf bijhoudt met bouwupdates.

Voor meer informatie:
Technokas
info@technokas.nl
www.technokas.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven