Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overal verticaal telen, het kan volgens dit bedrijf

Een farming systeem dat net zo goed werkt in een kas in Afrika als in een indoor omgeving in Zweden klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar Growpipes is ontworpen om precies dát te doen. "Ons systeem werkt in alle landen, of dat nu in het noorden is, met minder zonlicht of in het zuiden, waar er een watertekort is," zeg Christer Tilk van Growpipes. 

Het begon allemaal vier jaar geleden in Gothenburg, Zweden. Bij het opzetten van hun eerste testfaciliteit wilden ze dat hun verticale farm zo efficiënt mogelijk zou zijn, maar alle beschikbare systemen hadden een hoog prijskaartje. "Bovendien waren ze moeilijk te hanteren, omdat de buizen na de oogst niet gemakkelijk te reinigen waren of omdat ze een ongelijkmatige waterstroom hadden, waardoor sommige planten verdronken terwijl andere uitdroogden. Via een LED-leverancier kwamen we in contact met Christaan Delport een Zuid-Afrikaanse teler met een lange ervaring in hydrocultuur en we besloten onze krachten te bundelen."Christiaan Delport links en rechts Christer Tilk 

Christiaan: "Ik begon met het telen van veevoer, maar ik kwam problemen tegen met droogte en het kopen van vastgoed. Ik besloot iets op kleine schaal te doen wat gemakkelijk groter gemaakt kon worden. We begonnen met het testen van de buizen van 15 cm hoog, om groente en bladgroenten te telen. Telen op kleine plekken is waar we naar zoeken, omdat ruimte een van de grootste uitdagingen voor telers is."

Christiaan benadrukt dat, ondanks dat telen een risicovol beroep is, indoor telen veel risico's wegneemt. "Vorig jaar hadden we heel veel regen, waardoor oogsten erg moeilijk was. Ook hebben we te maken met droogte, en in Zuid-Afrika is er sowieso al weinig water. Wel hebben we veel zon, dus LED hebben we niet nodig, maar het kunnen beheersen van water en temperatuur maakt telen hier een stuk minder risicovol."


Voorbeelden van de Growpipes

Anders dan bij vollegrondsteelt verspil je bijna geen water bij indoor telen, weet Christiaan. Ook verlengt indoor telen het groeiseizoen, wat in sommige Afrikaanse landen erg kort is. "Op een normaal bedrijf plant je misschien een paar planten per vierkante meter, maar als je een keer het oppervlak hebt gekocht, is de ruimte erboven gratis. Ons belangrijkste doel is mensen te helpen daar goed gebruik van te maken."

Het Growpipes-systeem ligt in de lijn van recente urbanisatietrends. "Omdat mensen verhuizen van het plattenland naar de stad, hebben steden meer verse groenten en fruit nodig. Wij leveren hen lokaal product én een heleboel banen. Maar ook in dorpen hebben ze banen nodig, en ons systeem kan vreemde valuta inbrengen."


Slaoogst

Lego
"Het idee is een betaalbaar alternatief te bieden voor vertical farmers," voegt Christer toe. "Er zijn veel systemen, maar de meeste zijn duur en het duurt lang voor ze afbetaald zijn. Wij hebben een soort Lego-structuur gemaakt van 15 centimeter, die aanpasbaar is naar elke hoogte. We hebben het uitgebreid getest en het lekt niet. Dat is belangrijk, omdat we ook letten op waterschaarste." Christiaan legt uit: "We kijken naar wat verschillende doelgroepen nodig hebben, en proberen oplossingen voor hen te vinden."

Omdat de Growpipes goed aangepast kunnen worden, kan het makkelijk ontworpen worden om gebruik te maken van elke ruimte. Een project waaraan ze momenteel werken, hangt het systeem op aan een lopende band systeem, waardoor oogsten en telen in verschillende ruimtes plaats kan vinden. "Met de goede setup kunnen we 50.000 planten per 100 vierkante meter behalen. Het is een soort groentebibliotheek, en makkelijk in het gebruik. Belangrijker nog: het kan zonder veel moeite worden opgeschaald," zegt Christer. 


Growpipes in een kas

"Vertical farms hebben veel startkapitaal nodig en investeerders moeten lang wachten op terugbetaling. Met ons systeem kun je zo klein beginnen als je wilt en opschalen wanneer het kan. Het grootste voordeel van Growpipes is dat we twee hectare nodig hebben om hetzelfde te oogsten als traditionele telers op vijftig hectare," besluit Christiaan.

Voor meer informatie:
Christer Tilk
GROWPIPES
+46 707 208 810
christer@growpipes.com

Christiaan Delport
+27 764 737 894
africa@growpipes.com
www.growpipes.com

Publicatiedatum: