Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Remco Kostwinder, Green Search:

"Nieuwe regelgeving micro-organismen maakt het kleine bedrijven moeilijk"

Hoewel de vooruitzichten voor het Canadese Green Search begin 2020 somber waren, krabbelde het biotechbedrijf te midden van de pandemie snel weer op en sloot het het jaar af met de hoogste omzet tot nu toe. Volgens Remco Kostwinder, directeur van Green Search, het gevolg van 'je flexibel opstellen en goed aansluiten bij de veranderen wensen in de markt.'

Green Search is een biotechbedrijf, dat werd opgericht in 2013 en nuttige microben ontwikkelt en distribueert. Deze worden ook wel probiotica voor planten genoemd en worden geleverd aan verschillende sectoren zoals de land en tuinbouw. Het bedrijf heeft de hoofdvestiging in Cottam, Ontario, met dochterondernemingen in Nederland (Green Search Europe) en Brazilië (Green Search Brazil).

Omdat Nederland voorop loopt in tuinbouwtechnologieën zorgt de aanwezigheid van het bedrijf in Europa ervoor dat het bedrijf kan samenwerken met de voorlopers in de sector. De Braziliaanse markt voor nuttige microben is nog opkomend en door hun aanwezigheid daar kunnen ze Zuid-Amerika beter van dienst zijn. Het bedrijf heeft ook een goede relatie met het Braziliaanse ministerie van Landbouw, Veehouderij en Voedsel en voert testen uit in het land. Green Search verkoopt momenteel producten in de VS, Canada, Turkije, Brazilië en Nederland.

Bio Green Tab
Het belangrijkste product van het bedrijf is Bio Green Tab, een snel oplostablet dat nuttige bacteriën bevat. De probiotica verstevigen de natuurlijke weerstand van de plant tegen ziektes. Bio Green Tab is volgens Remco bewezen effectief in vollegrondsteelt, maar ook in kassen en voor de teelt van cannabis. Sinds de oprichting in 2013 heeft Green Search ook andere nuttige schimmels en microbiële producten gelanceerd van partnerbedrijven om de plantgezondheid en productiviteit te verbeteren.

Meer voeding in meststoffen stoppen
In 2019 begon het bedrijf ook met consultancy voor bedrijven die informatie wilden delen. Dit maakte vervolgens een aanzienlijk deel uit van de bedrijfsactiviteiten in 2020. Remco is een groot deel van 2020 bezig geweest met het uitvoeren van R&D-testen met verschillende producten om telers en leveranciers te adviseren over de beste methodes voor het gebruik van probiotica voor planten. Green Search heeft onlangs ook samengewerkt met een Nederlands bedrijf om biologische NPK-meststoffen te produceren.

"De beschikbaarheid van voedingsstoffen is meestal laag in biologische meststoffen in vergelijking met synthetische meststoffen. Met dit partnerschap willen we biologische meststoffen op de markt brengen met overvloedig beschikbare voedingsstoffen. Het voornaamste doel is om de biologische sector dezelfde opbrengsten te laten krijgen als die in het conventionele systeem," legt Remco uit.

Regelgeving uitdaging
Alhoewel de interesse in nuttige microben in de loop van de tijd is toegenomen, is de verwachting dat recente veranderingen in de regelgeving de kansen van kleinere bedrijven zullen beperken om deze producten te leveren. In 2019 is de EU bezig geweest met veranderingen in de registratievereisten, waardoor de op Bacillus microbe-gebaseerde producten in 2022 als gewasbeschermings-middelen moeten worden geregistreerd . Dit is volgens Remco zeer nadelig voor kleinere bedrijven. "Grotere bedrijven hebben de mensen en financiële middelen om hun producten als gewasbeschermingsmiddelen te registreren, maar kleinere bedrijven hebben moeite met dit proces."

De eerste registratie, beoordeling en acceptatie duurt 2-3 jaar. In 2022 zal het gebruik van ongeregistreerde producten worden verboden. Alhoewel dit logisch lijkt, legt Remco uit dat de specifieke vereisten van de nieuwe regelgeving onduidelijk zijn. Om te kunnen concurreren met grotere bedrijven, werken een aantal kleinere bedrijven samen onder één paraplu.

Ondanks de zorgen over de nieuwe regelgeving adviseert Remco dat "bedrijven niet moeten blijven steken in wat ze nu doen; we moeten kijken waar we bruggen kunnen bouwen tussen bedrijven. Meer telers sluiten zich aan bij coöperaties met andere telers, zaadbedrijven en de transport- en distributiekanalen."

In 2021 blijft Green Search zich richten op strategische partnerschappen, de lancering van twee nieuwe producten en de consultancy.

Voor meer informatie:
Remco Kostwinder
Green Search Inc.
remco@greensearchinc.com 
www.greensearchinc.com 

Publicatiedatum: