Zendingen zaad probleempunt in bestrijding ToBRFV

Tholen - De European Plant Protection Organisation heeft in een februariupdate een lijst gepubliceerd met overtredingen op plantgezondheidsgebied. Het gaat daarin om virusvondsten of niet of onvolledige papieren.  

De lijst, niet compleet omdat nog niet alle landen hun meldingen instuurden, geeft een overzicht van o.a. ToBRFV-vondsten op tomaten-, paprika- en peperzaden. Of het in alle gevallen bij melding ook om een na testen bevestigde virusvondst gaat, specifieert EPPO niet in de lijst.

Wel laat de lijst zien dat bestrijding van o.a. ToBRFV vanwege de grote internationale verwevenheid van de sector en het wereldwijd verzenden van zaden geen eenvoudige opgave is.

Nederlandse betrokkenheid
Uit Nederland ontving EPPO meldingen over ToBRFV-overtredingen met zaden uit de groep capsicum annuum uit Israël en Peru.

Voor solanum lycopersicum ging het om meldingen over zendingen van zaad uit China, Ethiopië, Guatemala, India, Turkije en Japan. Daarbij merkt EPPO op dat bij de plantgezondheidsorganisatie officieel nog geen ToBRFV-vondsten zijn gerapporteerd in Ethiopië, Guatemala, India, Japan en Peru. 

Andersom maakte Polen melding van een ToBRFV-overtreding met zaden uit Nederland. Uit de lijst wordt niet duidelijk of dit om de vondst gaat, waarbij na traceringsonderzoek bleek dat het om zaad uit Peru ging dat via Nederland in Polen terecht kwam. Hierover werd afgelopen zomer melding gemaakt. Het was de eerste officiële ToBRFV-vondst in Polen.


Stuk uit Lijst uit met nofitications of non-compliance uit EPPO Reporting Service nr. 2 2021

Uit de lijst blijkt verder nog dat er vanuit Italië melding is gemaakt van een overtreding met tomatenzaad uit Nederland met het Tomatenaspermievirus. Bekijk de complete lijst hier.

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven