"Zelfvoorziening staat hoog op Chinese agenda"

Zelfvoorziening staat bovenaan de Chinese agenda. Niet alleen op nationaal niveau, maar ook op provinciaal niveau streeft China naar een efficiëntere teelt om te kunnen voldoen aan de lokale vraag naar versproducten. Om die reden is de hightech glastuinbouw sterk in ontwikkeling. Nederlanders bouwden recent hightech kassen in Zuid-China en Hong Kong 

Op dit moment beschikt China slechts over 800 ha aan hightech kassen. "Als het aan de Chinese overheid ligt komt daar snel verandering in," zegt Michiel Bierkens, consul-generaal bij het Nederlandse consulaat in Guanghzhou, China. "Als onderdeel van een groter plan om de Chinese tuinbouw op te waarderen, om de teelt in nieuwe woonwijken te stimuleren, worden nieuwe bouwprojecten opgestart."

Het geld wordt vaak geïnvesteerd door vastgoedbedrijven, die gretig de kans grijpen om deel uit te maken van deze snel groeiende sector. De technologie die nodig is voor de bouw van hoogtechnologische kassen komt meestal van internationale leveranciers, hoewel steeds meer technologie in China wordt geproduceerd.

Een voorbeeld van een dergelijk project is het demonstratiepark voor moderne tuinbouw, in het zuiden van China, dicht bij de grens met Macau en Hong Kong. Daar is 15 ha hightech kas gebouwd. De geplande jaarlijkse oogstcapaciteit bedraagt meer dan 4.000 ton van verschillende soorten groenten en fruit. De 'Hong Kong - Zhuhai - Macao Modern Agriculture Demonstration Park' zal focussen op tomaten, komkommers, paprika's en aardbeien, die hoofdzakelijk voor lokale consumptie zullen worden geteeld.

Dergelijke kassen zullen in heel de Guangdong - Hong Kong - Macao regio worden gebouwd. Dat is meer dan 56.000 km2 en de regio telt een populatie van meer dan zeventig miljoen. Het initiatief voor dit demonstratiepark komt van een groot Chinees bedrijf, Huafa Industrial Investment als onderdeel van hun strategie om verse groenten en fruit aan het gebied te leveren. In totaal zijn zij van plan 300 ha hightech kassen te bouwen in het hele land.

De regio Zhuhai biedt extra uitdagingen als het gaat om kassen, omdat de regio vooral in oktober te lijden heeft onder zware tyfoons.

"Wat het technische aspect betreft, kreeg Huafa hulp van maar liefst twintig Nederlandse tuinbouwbedrijven," voegt Michiel toe. "Zij leverden technologie en apparatuur om te helpen bij de organisatie van de klimaatbeheersing, de opkweek en de oogst."

Onder andere Nederlandse bedrijven als Priva, Prins Group en Royal Brinkman participeerden in het project. Voor een optimaal gebruik van tuinbouwoplossingen zijn ook Nederlandse trainers in China betrokken. De Wageningen University of life sciences verzorgt, samen met andere instituten, trainingen en onderzoek voor lokale bedrijven.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven