Teler wint warmte terug met druppelgordijn in kas

De Finse komkommerteler Puutarha Timo Juntti Oy uit Kaarina haalt een teveel aan vocht en warmte weg maar behoudt hoge CO2-concentraties met dank aan het Novarbo Heat Reuse systeem. Met de 'Efficient Climate Control' behouden ze goede groei en wordt de komkommeroogst vergroot. Het hergebruiken van de restwarmte uit de kas wordt gezien als het belangrijkste voordeel van de toepassing.

Finse komkommers
Puutarha Timo Juntti Oy teelt komkommers en tomaten in hun kas van 20,000 m2, waarvan een kwart uitgerust is met het Novarbo Heat Reuse systeem. 

"We hebben met interesse het onderzoek van het Natural Resources Institute Finland gevolgd, in de experimentele kas in Piikkiö. Hun onderzoek was gericht op klimaatbeheersing, maar we waren ook geïnteresseerd in de betaalbare en schone energie die het Novarbo druppelgordijn verzamelt in de kas. Ikzelf gebruik thuis aardwarmte en ben bekend met de technologie van een warmtepomp. Dat stimuleerde de ontwikkeling van dit idee," zegt CEO Tero Juntti. 

Goedkope en schone energie voor verwarming
In 2015 werd het Novarbo Heat Reuse systeem geïnstalleerd op 2500 m2. De basis van het systeem is een druppelgordijn wat vocht en warmte-energie verzamelt uit de lucht in de kas. Het verwarmde water wordt overgepompt naar een geïsoleerd buitenbad van 1000 m3, en vandaar wordt het verder geleid naar een warmtepomp van 500 kW, naar de boiler en verder naar het verwarmingscircuit van de kas. Via het druppelgordijn wordt jaarlijks zo'n 3500 MWh aan warmte teruggewonnen. 

Goede ervaringen met het Novarbo Heat Reuse systeem zorgden voor verdere investering. In 2019 werd een uitbreiding van 2500 m2 afgemaakt met een soortgelijk systeem met druppelgordijnen en een 'buitenbad', maar met een nog efficiëntere warmtepomp van 750 kW. Met de nieuwe uitbreiding en verbetering van de hardware, kan tot 7000 MWh aan energie per jaar teruggewonnen worden. 

Restwarmte
"In komkommerteelt genereert bijvoorbeeld de belichting, een hoop restwarmte. We hebben onze jaarlijkse aardwarmtebehoefte met meer dan 80% verminderd door het terugwinnen van warmte. Verwarming in de kassen komt het grootste deel van het jaar uit het druppelgordijnsysteem, en zelfs als het 's winters vriest nog ongeveer de helft. De rest wordt geleverd via vloeibaar petroleum, waarvan de verbrandingsgassen worden gebruikt als CO2 toevoeging," zegt Tero Juntti. 

Betere teeltomstandigheden verbeteren opbrengsten
Naast de voordelen van warmteterugwinning, zorgt effectieve klimaatbeheersing in een dichte kas ook voor betere teeltomstandigheden en een hogere opbrengst. Het CO2 niveau blijft hoog, terwijl restwarmte en vocht kunnen worden verwijderd zonder ramen te openen. Komkommers hebben voordeel van een hoge CO2 concentratie, en dat is duidelijk zichtbaar in de oogst. 

"Het midden van de zomer is de moeilijkste tijd voor de teelt. In een normale kas zijn alle omstandigheden makkelijk aan te passen, behalve het verwijderen van overtollige warmte. In een hittegolf is het duidelijk dat de planten in de kas met druppelgordijn beter blijven, en dat resulteert in een grotere oogst," legt Tero Juntti uit. 

"Een nieuw systeem is altijd leren en wennen, maar we zijn tevreden met het Novarbo Heat Reuse systeem. Naast verbeterde opbrengsten hebben we lage kosten en schone energie voor het verwarmen," concludeert Tero Juntti. 

Voor meer informatie:
Puutarha Timo Juntti Oy
www.puutarhatimojuntti.fi 
Novarbo Oy
Arttu Lammensalo – Project Engineer
+358 40 846 9086
arttu.lammensalo@novarbo.fi 
www.novarbo.fi/en/greenhouse-technology/heat-reuse.html


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven