Onderzoek Wageningen Universiteit

Lichtsystemen en -strategieën vergeleken in een optimaal gecontroleerde kas

Ledbelichting is aangewezen als de opvolger van HPS-belichting in kassen, omdat het kan leiden tot een duurzamere teelt, dat wil zeggen: het zet elektrische energie efficiënter om in fotosynthetisch actieve straling. Om het effect van deze efficiëntere omzetting binnen de werking van het kassysteem te kwantificeren, wordt een optimale regelaar voorgesteld om ideale regeltrajecten te genereren voor de aanstuurbare inputs van de kas. Wageningen UR heeft hier recentelijk een nieuw onderzoek naar gepresenteerd.

De optimale regelaar maakt gebruik van een economische doelfunctie, d.w.z. het verschil tussen inkomsten (opbrengst×productprijs) en kosten van middelen (grondstofgebruik×kosten). De prestaties van dit optimaal gecontroleerde kassysteem worden vergeleken met de stand van zaken in de praktijk. Simulatie-experimenten suggereren dat optimale controle de economische doelstelling kan verhogen met 10% tot 65,14€/m2 vergeleken met 58,96€/m2 voor de stand van zaken in de praktijk, voor tomaten die geteeld worden in een Nederlandse weersomstandigheden.

Het model van de optimaal gestuurde kas wordt gebruikt om de prestaties van verschillende lichtsystemen te vergelijken, te weten geen belichting, HPS-belichting en led-belichting. Voor led-belichting wordt een stijging van 9% in het bedrijfsrendement waargenomen ten opzichte van HPS-belichting. De elektriciteit die bespaard wordt door de energiezuinigere conversie in de led-belichting resulteert in een 30% lagere CO2-voetafdruk bij vergelijking van een kas met led-belichting met een kas met HPS-belichting.

Lees het volledige onderzoek op www.researchgate.net.

Kuijpers, Wouter & Katzin, David & Mourik, Simon & Antunes, Duarte & Hemming, Silke & Molengraft, M.J.G.. (2021). Lighting systems and strategies compared in an optimally controlled greenhouse. Biosystems Engineering. 202. 195-216. 10.1016/j.biosystemseng.2020.12.006. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven