Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
ook toeleveranciers profiteren

Investeerders geven recordbedrag aan indoor farmers in 2020

Ondanks een moeilijk coronajaar wisten indoor farmers in 2020 een recordbedrag uit durfkapitaal en andere private investeerders op te halen. "De sector heeft US$565mm opgehaald in 2020. Dat bedrag is exclusief meerdere noemenswaardige rondes waar de bedragen die werden opgehaald niet publiek bekend gemaakt zijn," zegt Nicola Kerslake, CEO van Contain.

"Vertical farmer AeroFarms uit New Jersey was een van de vier ontvangers van financiering van de Abu Dhabi Investment Office voor haar farm in Dubai. Later in het jaar ontving de geautomatiseerde vertical farm 80 Acres financiering van de Britse bank Barclays.

Ergens anders voegde leverancier van thuiskits Back to the Roots een prominente ondersteuner van duurzame landbouw uit Saudi-ArabiĆ« toe aan zijn bestaande lijst van investeerders voor een ronde in oktober 2020. Zelfs zonder deze rondes was het totaal van 2020 bijna 50% hoger dan in 2019 en presenteert dit een record voor de sector, nog hoger dan de US$391mm in 2017," zegt Nicola. 


Credit: Contain 

Ook toeleveranciers halen geld binnen
Volgens Nicola kregen vertical farms en kassen weer de meeste financiering, door grote rondes van belangrijke bedrijven als Bright Farms (US$100mm), Gotham Greens (US$87mm), InFarm (US$170mm) en Plenty Ag (US$140mm). Daarnaast was een noemenswaardige trend dat toeleveranciers nu ook de interesse van investeerders beginnen te trekken. Kascomputer vision-technologie leverancier iUNU bijvoorbeeld haalde $7mm op in een financieringsronde geleid door de regelmatig in landbouw investerende investeerders S2G Ventures en Ceres Partners. Contain Inc, het fintech platform dat Nicola zelf leidt, is zelf ook deel van de trend geweest met het ophalen van financiering van Amerikaanse en Europese investeerders aan het eind van 2020. 

"Deze heropleving kan worden teruggeleid naar verschillende factoren. Het belangrijkst is de verleiding van alle manieren van duurzame landbouw in een wereld waar iedereen geobsedeerd door voedsel lijkt te worden gedurende de lockdowns. Het verhogen van sectorparticipatie door grote inkopers van versproducten heeft een rol gespeeld, omdat zij worden gezien als indicatie van de haalbaarheid van de sector door durfkapitaalinvesteerders."

Daarnaast, durfkapitaal fondsen zijn meestal thematische investeerders, en corona heeft meerdere van deze thema's overbodig gemaakt en durfkapitalisten aangespoord zich op nieuwe thema's te richten. "Sommige delen van de geliefde deeleconomie, waar bedrijven als Uber uit voorkomen, lijken ineens minder aantrekkelijk als consumenten afkerig zijn van het delen van ruimte. Op hetzelfde moment werden thema's als gezondheid en wellness veel aantrekkelijker, waar gerelateerde sectoren als indoor telen ook van profiteerden."


Credit: Contain

"Verder zitten durfkapitaalfondsen nog steeds goed in de slappe was om investeringen te doen, na een gezond financieringsklimaat voor hen in 2020," zegt Nicola. Sectoronderzoeker PitchBook zegt, dat fondsen opgehaald door durfkapitaalfirma's stegen met bijna een kwart ten opzichte van 2019.[1] De sterke IPO (beursnotering) markt van het jaar hielp, met tech favorieten als Airbnb en DoorDash die publiek werden.

Indoor telen blijft desondanks een kleinere tak van sport voor investeerders, het recordbedrag van 2020 is minder dan wat de aandelenhandelsapp Robinhood ophaalde in dat jaar. Nicola voegt toe: "Daardoor is het goed mogelijk dat we in 2021 weer een recordjaar hebben voor indoor farming."

Voor meer informatie:
Contain
nicola@contain.ag 
www.contain.ag
Publicatiedatum: