Menno Jongsma, Synergy Systems:

“Met deze paprika-ontkernmachine richten we ons op het hogere middensegment”

Tholen - Vaak komt het idee voor een nieuwe machine van een producent die zoekt naar een oplossing of vanuit een machinefabrikant die een gat in de markt ziet voor een nieuwe toepassing. Dit keer was het echter de distributeur die kwam met een idee en deze samen met de fabrikant uitwerkte tot een concrete machine. Het resultaat is een ontkernmachine voor paprika’s gericht op het middensegment van de markt.

“Het idee kwam er bij ons toen een bekende Belgische fabrikant van onder andere salades ging uitbreiden,” vertelt Menno Jongsma, directeur bij Synergy Systems, in het najaar van 2020. Dit bedrijf heeft samen met Hitec Food Systems deze hygiënisch machine ontworpen. “Voor hun salades maken ze ook gebruik van paprikablokjes maar niet in zulke grote hoeveelheden. Men had hierbij behoefte aan een wat meer compacte en prijstechnisch interessantere ontkerner dan de bestaande machines die er op dat moment op de markt waren voor het zelf in eigen huis vers snijden van de paprika.

Bij Synergy Systems zagen we daardoor een gat in de markt voor in het (hogere) middensegment op de markt. We klopten daarom aan bij onze partner Hitec Food Systems waar we dealer voor zijn in de Benelux of zij niet een bestaande HiTec machine zodanig konden aanpassen dat we er ook paprika’s mee konden ontkernen. Ze gingen ermee aan de slag, maar het bleek toch makkelijker gezegd dan gedaan. Dat heeft er echter wel voor gezorgd dat we een heel ontwikkelingstraject hebben getriggerd bij HiTec Food Systems voor het ontwerp van een dergelijke machine die we nu dan ook daadwerkelijk in het assortiment hebben en welke voor HiTec, als bijkomend voordeel, nu ook via het wereldwijde dealer netwerk van HiTec en Kronen verkocht kan worden."

Verser snijden bij kleinere partijen
De ontkernmachine, waarbij de paprika’s tevens worden gehalveerd of gevierendeeld, zorgt nu voor een alternatief op de markt voor het snijden van paprika’s. “Voorheen had men of erg veel manuele arbeid (ca 6-8 personen voor deze capaciteit), of werden bij de grotere verwerkers de paprika’s in zijn volledigheid gesneden en werden de restmaterialen als de pitjes, de kern en het steeltje pas in de wasstraat gefilterd.

Met de nieuwe ontkernmachine kunnen we met slechts 1 persoon de paprika’s nu schonen en dan verwerken waarbij je al het ongewenste materiaal er niet uit hoeft te filteren. Dat scheelt veel tijd en maakt zelf het snijden van paprika’s ook interessanter voor kleinere partijen zoals die vaak voorbijkomen bij bedrijven die maaltijdsalades samenstellen. Dat brengt ons bij het tweede punt. Met deze machine ben je voor kleinere hoeveelheden niet meer aangewezen op de producent van halffabricaten, waarbij je moet inleveren op misschien 1-2 dagen versheid. Je kan nu immers voordeliger zelf gaan snijden.”

Capaciteit
“Het rendement is ook groter, zo zitten we boven de 80 procent rendement met deze snijmachine, wat veel is voor een dergelijke ontkernmachine. Wat ook een grote rol speelt, is de capaciteit. Deze machine kan 4 paprika’s tegelijkertijd ontkernen met in totaal 60 paprika’s in een minuut (3600 stuks per uur). Dat is heel wat meer dan handmatig met een soort oversized appelboor. Er is ook maar één operator voor nodig die de paprika’s op de machine zet. De vorm van deze groente is vaak te grillig om dat op een mechanische manier te doen.”

Uitdagingen in het ontwerp
Hoewel de machine nu  compleet is doorontwikkeld, zaten er op weg naar het eindresultaat nog wel een aantal bochten in het parcours. “Bij het eerste type dat we op de markt brachten, kwamen we er achter dat na verloop van tijd de kern van de paprika’s aan het mes blijft kleven. Dat komt door een soort plakkerige, stroopachtige substantie welke uit de kern komt. Daarvoor hebben we de machine opnieuw bekeken en een mechanische oplossing bedacht die na elke ontkerning het mes ontdoet van eventueel plakkende paprikakernen. Deze doorontwikkelde machines draaien inmiddels succesvolle testen bij verschillende klanten. Het heeft even wat tijd gekost, maar dat hoort erbij als je pioniert met een nieuw soort machine."

Standalone of in de lijn
Deze machine is niet alleen standalone in te zetten maar komt ook in een volledige lijn voor het verwerken van paprika’s tot zijn recht. “We kunnen onze klanten compleet ontzorgen en voorzien van een complete lijn voor het verwerken van paprika’s samen met onze systeempartners Kronen & HiTec. Machines aan de voorkant van de ontkernmachine, die de paprika’s eerst wassen en ontdoen van mogelijke gewasbeschermingsmiddelen en ongewenste bacteriën/schimmels/etc. en aan de achterkant met machines voor het snijden van de paprika’s voor verwerking in maaltijdsalades of als halffabricaat. Op deze manier komt de machine tegemoet aan de huidige conveniencetrends op de markt. Zowel als we kijken naar het snijgemak voor de consument als het kook- en eetgemak als de paprikablokjes eindigen in de salades of roerbakmixen in de winkel.” 

Dit artikel verscheen eerder in vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl 

Voor meer informatie:
Synergy Systems
Menno Jongsma
m.jongsma@synergy-systems.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss

© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven