"We hopen de mensen gezonder te maken met ons product"

Eerste CRISPR/Cas9 tomaat beschikbaar op Japanse markt

Een tomaat tot stand gebracht met CRISPR/Cas9 is goedgekeurd voor de teelt en consumptie in Japan. De tomaat 'Sicilian Rouge High GABA' is ontwikkeld door de Universiteit van Tsukuba en startup Sanatech Seed. Dankzij een aanpassing van de genen heeft het ras vijf keer de normale hoeveelheid GABA (Gamma-AminoButyric Acid). De onderzoekers leggen uit: "GABA is een type aminozuur dat de laatste tijd de aandacht trekt als functioneel bestanddeel. Van GABA wordt verwacht dat het helpt bij het ontspannen en het verlagen van de bloeddruk", leggen de ontwikkelaars uit.

In april 2018 werd Sanatech opgericht als een onderneming van de Universiteit van Tsukuba, om genetisch gemodificeerde tomaten te commercialiseren die hoge hoeveelheden GABA accumuleren. Het woord 'Sana' in de bedrijfsnaam betekent gezondheid in het Latijn. "We hopen de mensen gezonder te maken met ons product."

Controversieel
Genbewerking is een controversieel onderwerp in de AGF-sector en GMO-producten zijn in veel landen, waaronder in de Europese Unie, verboden. CRISPR-Cas is echter anders. Dit is een techniek die het mogelijk maakt om veranderingen aan te brengen in het DNA van virussen, bacteriën, cellen, planten en dieren. Met de CRISPR-Cas genbewerkingstechniek kan een geselecteerd gen heel precies worden geknipt of vervangen door een ander gen. Deze techniek maakt het mogelijk om alleen de doelgenen nauwkeurig te bewerken zonder dat er vreemd DNA overblijft.

"Het is een baanbrekende technologie met brede toepassingen in de biowetenschappen en de uitvinders ervan hebben dit jaar de Nobelprijs voor de Scheikunde ontvangen. Deze technologie kan worden toegepast bij plantveredeling, waardoor deze efficiënter wordt. De technologie heeft daarbij een groot potentieel voor de ontwikkeling van de volgende generatie gewassen om de voedingskwaliteit te verbeteren op het gebied van voedingswaarde, bewerking, opslag en gezondheid (bijvoorbeeld door het verminderen van allergische reacties), terwijl duurzame voedingszekerheid wordt gegarandeerd," aldus het team van Sanatech.

Japanse regels
Vorig jaar werden in Japan nieuwe regelgevingsrichtlijnen voor producten die met behulp van genoombewerkingstechnologie zijn ontwikkeld, opgesteld. Volgens deze richtlijnen worden producten zoals de Siciliaanse Rouge High GABA-tomaat niet als GMO's beschouwd, hoewel er vóór het in de handel brengen wel een afspraak met de regelgevende instanties wordt gevraagd.

Gamma-aminoboterzuur (GABA) is een aminozuur dat wordt aangetroffen in dieren, planten en bacteriën. "Bij de mens speelt GABA een belangrijke rol in de neurotransmissie. Bovendien is het bij orale inname effectief in het verlagen van verhoogde bloeddruk en het verlichten van stress."

Het team van Sanatech legt uit hoe dit 's werelds eerste directe consumptie van genetisch gemodificeerde tomaat is. "De Siciliaanse Rouge High GABA-tomaat bevat een hoog gehalte aan GABA, dat een functioneel bestanddeel is en verschillende voordelen biedt voor de menselijke gezondheid, zoals verlaging van de bloeddruk en het produceren van ontspannende effecten."

Thuistelers eerst
De Siciliaanse Rouge High GABA zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor gebruik in de eigen tuin van consumenten. Telers moeten zich aanmelden op de the Pioneer EcoScience website en moeten zich aansluiten bij een online-groep die zich bezighoudt met de teelt en het zelf consumeren van de tomaten en ze moeten zich onthouden van het doorverkopen. De zaailingen worden verstrekt van half mei tot half juni 2021. De verzending zal worden bepaald door een zorgvuldige selectie.

"Om de tomaten op de markt te verdelen zoals met conventionele tomatenrassen moeten we beginnen met de massaproductie van zaden en deze aan telers afzetten. Dat heeft tijd en ruimte nodig, dus het zal nog even duren voordat de consument de tomaten in de supermarkt kan kopen."

GMO-aanduiding
Sanatech Seed geeft op hun producten aan dat ze zijn ontwikkeld met behulp van GMO-technologie. De zaailingen en de vruchten die in de toekomst worden gedistribueerd, wordt voorzien van een label met de tekst 'Dit product is ontwikkeld met behulp van GMO-technologie' en 'Het product is ter kennisgeving ingediend bij MHLW & MAFF'. De producten zullen ook gemerkt worden met een QR-code die de consument naar de website van Sanatech Seed brengt waar informatie over het product te vinden is.

Het team zal informatie blijven delen over gentech-gewassen, zeggen ze. "We hopen dat onze producten, die zijn ontwikkeld met behulp van geavanceerde technologie, nuttig zullen zijn voor de gezondheid. We zullen ons onderzoek en onze ontwikkeling voortzetten onder het concept "For Tomorrow's children and the Earth" als het eerste bedrijf dat genetisch gemodificeerde producten in Japan en in de wereld verkoopt."

Voor meer informatie:
Sanatech
info@sanatech-seed.com 
www.sanatech-seed.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven