Plantenveredeling kan sneller in deze nieuwe Deense hightech kas

Het Deense Pajbergfonden viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Het jubileum wordt onder andere gevierd met de opening van een nieuwe hightech kas bij Nordic Seed in Dyngby, die op initiatief van Pajbergfonden gebouwd is.

Niels Jørgen Bønløkke, voorzitter van Pajbergfonden: “We zijn er trots op dat we juist in ons jubileumjaar de Deense plantenveredeling kunnen steunen met een grote hightech testfaciliteit. Er is een constante behoefte aan nieuwe soorten. Onze nieuwe kas zal Nordic Seed en hun klanten goed helpen om een belangrijke partij op de markt te blijven.”

Ook Kim Bonde Pedersen, CEO van Nordic Seed, verheugt zich op de vele mogelijkheden met de nieuwe kas: “We hebben sinds onze oprichting in 2008 een sterke samenwerking met Pajbergfonden, dat al in veel van onze faciliteiten heeft geïnvesteerd. Met de nieuwe kas van 2500 m2 kunnen we de veredelingssnelheid (van kruising tot nieuwe graan-, erwten- of tuinbonensoort) met anderhalf jaar versnellen. Tegenwoordig duurt het gemiddeld zes tot negen jaar om een nieuwe soort te ontwikkelen. De kas is technisch geoptimaliseerd en geautomatiseerd zodat de groeiomstandigheden in de verschillende teeltruimtes jaarrond nauwkeurig gecontroleerd kunnen worden. Dat zorgt voor een optimale productie van nieuwe soorten en combinaties.”

De totale investering in de kas en inventaris loopt op tot 13 miljoen DKK (zo’n € 1,7 miljoen). Volgens Pedersen is de investering een sterk signaal dat Nordic Seed een grote mogelijkheid ziet in het veredelen van landbouwgewassen voor de Noord-Europese markt: “Wij kunnen de soorten bijvoorbeeld afstemmen op de groeicondities in Denemarken. Telers hebben daar veel voordeel van, want de soorten zijn dan veredeld in dezelfde aarde en omstandigheden als waarin ze geteeld gaan worden.”

Bron: landbrugsavisen.dk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven