Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vroeg ras rode California-paprika voor telers in Almería

Veredelingsbedrijf Sakata zet in op een nieuwe lijn kasgroenten, waarvan onlangs het eerste ras van zijn nieuwe generatie paprika's is voorgesteld. Een ras dat volledig in én voor Almería is ontwikkeld. "Sibac is het eerste ras van het paprikaproject dat het bedrijf in 2016 opstartte met als doel te voorzien in de behoeften van de telers van Almería", kondigt Javier Bernabeu, manager van Sakata Seed Ibérica, aan.

Sibac is een vroege California paprika voor de kassen van Almería. "Dit ras kan geplant worden in de gebruikelijke plantperiode in Almería die van half juni tot ongeveer 10 juli loopt. De vruchtzetting van deze variëteit gebeurt zonder problemen in de warme omstandigheden en ook de kwaliteit van de vrucht, met stevige en dikke wanden, lijdt niet onder de warmte. Dit is niet zo evident voor vroege rassen", zegt Sierra Bacarizo van de technische afdeling van Sakata.

Arbeidsbesparing
“De plant heeft een zeer open structuur met middellange internodiën, zonder veel secundaire stengels, wat de arbeidskosten en dus de productiekosten vermindert", legt Javier Pérez Mesa, promotor van de Solanaceae-familie bij Sakata, uit. “Men mag niet vergeten dat het paprika-areaal in Almería de afgelopen jaren is blijven groeien ten koste van de tomatenteelt, die door de stijgende productiekosten en de concurrentie uit andere landen steeds minder winstgevend is voor de teler.

Onze paprika vereist minder arbeidsuren bij het oogsten. Het is ook een vroeg ras met een korte cyclus, zodat de pluk kan worden verlengd in de tijd en ook dat maakt de teelt rendabeler. We willen Almería helpen om een toonaangevende en betrouwbare leverancier van kwaliteitsvolle en voedselveilige kasgroenten te blijven. Om dat te bereiken, moet het echter ook producten kunnen aanbieden die de concurrentie kunnen aangaan met derde landen zoals Marokko of Turkije", zegt hij.

De vruchtzetting van Sibac is geen probleem in gewitte kassen in extreme omstandigheden van hitte en gebrek aan licht. De paprika valt ook op door de kwaliteit van de vrucht, zowel van de groene als de rode versie. "De groene paprika heeft een zeer opvallende, donkere en uniforme kleur en is dus zeer geschikt om in deze kleur geoogst te worden. Bij de rode paprika valt de heldere kleur en de stevigheid van de vrucht op. De paprika heeft een hoge weerstand tegen cracking in de winter, waardoor de teler de cyclus lang kan rekken. Maar ook het complete resistentiepakket tegen L4, Tomato spotted wilt virus en meeldauw maakt de paprika zeer interessant voor de biologische teelt of zorgt voor een aanzienlijke besparing op gewasbeschermings-producten", vertelt Javier Mesa. "In slechts 4 jaar tijd, wat een record moet zijn, hebben we een oplossing gevonden voor de behoeften van de paprikateler in Almería", voegt hij eraan toe.

Waarom de naam Sibac?
Binnen dit project heeft het menselijke kapitaal een zeer belangrijke rol gespeeld. “Dit is een succes van een zeer gemotiveerd team met veel ervaring. Vier jaar geleden zijn we niet zonder problemen beginnen te timmeren aan de weg. Vandaag kunnen we heel trots zijn op de eerste resultaten van ons Sibac-ras”, zegt Francisco Morales, verantwoordelijke van de afdeling Ontwikkeling van Beschermde Gewassen binnen het zaadbedrijf. Als eerbetoon aan dit menselijk kapitaal wordt de nieuwe generatie paprika’s van het bedrijf Sakata vernoemd naar de ontwerpers. "In dit geval is Sibac een afkorting van de naam Sierra Bacarizo, die samen met haar team de paprika heeft ontwikkeld", legt Morales uit.


 
“Sibac, ik maak deel uit van jouw wereld”
De slogan "Sibac, ik maak deel uit van jouw wereld" van de communicatiecampagne omtrent de nieuwe paprika wil uitdrukking geven aan het gevoel dat iedereen deel uitmaakt van iets en dat alles het resultaat is van concrete omstandigheden. “Sibac is veel meer dan een paprika. Hij maakt deel uit van Almería, de plaats waar hij werd geboren. Hij maakt deel uit van de leefwereld van de teler, aangezien hij is ontworpen om in zijn behoeften te voorzien. En hij maakt deel uit van een team van de mensen van vlees en bloed, die het beste van zichzelf hebben gegeven om dit project te doen slagen'', vertelt Cari Plaza, hoofd Communicatie bij Sakata."Er komen nog meer California paprika's, maar ook nieuwe variëteiten komkommer, courgette en tomaat. Dit is slechts een van de eerste vruchten van ons engagement voor Almería sinds we in 2018 het Teelt- en Onderzoeksstation in Puebla de Vicar, een van Sakata's belangrijkste projecten in Europa, hebben ingehuldigd”, zo besluit Javier Bernabeu, manager van het bedrijf.
 

Voor meer informatie:
Sakata Seed Ibérica
Cari Plaza (Communication Manager)
cari.plaza@sakata.eu
www.sakatasibac.com

Publicatiedatum: