Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
eerste ras begin 2021 op de markt

Syngenta zet in op brede resistentie tegen ToBRFV

Syngenta Vegetable Seeds heeft begin 2021 een commercieel ToBRFV-resistent tomatenras beschikbaar. Dat nieuws maakte het veredelingsbedrijf gisteren wereldkundig. Het ras, een vleestomatenras, zal worden uitgebracht voor telers in Mediterraanse regio's en het Midden-Oosten. 

"Ons R&D-team loopt voorop met de lancering van het eerste commerciële ToBRFV-resistente ras", legt Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head voor tomaten, uit. De keuze voor de bovengenoemde teeltregio's laat zich verklaren door het feit dat het Tomato brown rugose fruit virus zich hier als eerst openbaarde. "Daardoor zijn we hierop gaan focussen. Na deze lancering gaan we nog meer rassen introduceren die resistent zijn tegen ToBRFV in onze veredelings-programma's en over de hele wereld. In ons portfolio zullen de komende jaren deze resistenties breed worden ingebouwd.”

Resistenties uit meerdere bronnen
Er bestaan verschillende niveaus van resistentie tegen ToBRFV in de huidige genetica van Syngenta, maar met moderne technologie heeft het R&D-team de specifieke genen die verband houden met de resistentie ontdekt en gericht ingekruist. "Met de snelle ontwikkeling en het gebruik van moleculaire markers is Syngenta in staat om snel gebruik te maken van deze resistentie en de resistentie in te zetten in een groot aantal rassen", legt Ruud uit.

Daarbij zet Syngenta niet in op één specifieke resistentie, maar voor een grotere weerbaarheid op meerdere resistenties. "Een resistentie op basis van één enkele bron wordt makkelijker doorbroken is onze ervaring. Door resistenties uit meerdere bronnen te gebruiken, heeft heeft een ras een sterkere virusverdedigingsmechanisme."

Meer rassen gaan volgen
Voordat moleculaire markers werden gebruikt, kon het tot 10 jaar duren om een resistente variëteit te ontwikkelen. "Met een breed gebruik van moleculaire technologie kunnen wij een resistente variëteit nauwkeuriger en sneller veredelen”, vult Pilar Checa, Global Breeding Lead voor tomaat aan.

Ruud schat dat de glastuinbouwsector de komende vijf jaar zeker meer ToBRFV-resistente rassen kan verwachten. "Al kan dat twee of vier jaar duren, dat hangt ook af van het succes van de veredeling van onze rassen. De rassen waaruit de resistenties nu afkomstig zijn komen uit zuidelijke veredelingsprogramma's en lijken meer op de rassen die ze in die regio's telen dat op rassen voor glasteelt in andere regio's."

ToBRFV
De laatste jaren is het ToBRFV-virus aan een opmars bezig. Ook Nederland kent besmettingen. Volgens de laatste NVWA-tellingen momenteel 20 in totaal. Het virus, uit de tobamovirusgroep, is erg besmettelijk en overdraagbaar via gewassen, mensen en apparatuur. De symptomen die het virus veroorzaakt zijn vergelijkbaar met andere tobamovirussen, waaronder mozaïekpatronen op bladeren en gele vlekken op de vruchten. Het virus is niet gevaarlijk voor mensen. 

Voor meer informatie:
Syngenta Vegetable Seeds
www.syngenta.com/en