Iwan van Vliet, Westland Seeds:

“De basis is gelegd voor de volgende stap”

Tholen – Even rekenen leert dat veredelingsbedrijf Westland Seeds komend voorjaar, op 21 februari 2021 om precies te zijn, 12,5 jaar bestaat. Wim Grootscholten, zelf paprikateler, zette namelijk in augustus 2008 officieel de stap om zich ook met veredeling van blok-, punt-, snackpaprika en pepers bezig te houden. Iwan van Vliet sloot later aan en sinds vorig jaar is hij, net als Ferry Strik, mede-eigenaar. Tijd om, voordat de nieuwe materialen rond Sinterklaas de demokas in De Lier in gaan, eens bij te praten.


Iwan van Vliet

“Het is dit jaar rustig geweest aan de Zijlweg”, vertelt Iwan. De reden laat zich makkelijk raden: corona. “De paden met demo’s trokken door omstandigheden minder bezoekers als gebruikelijk. Het zij zo. Gelukkig is deze locatie ook de plaats waar de screenings staan, nieuwe kruisingen worden gemaakt evenals zaadteelt. Er was dus genoeg te doen.”

Praktijkgericht proeven doen
Overigens niet alleen in Nederland, want Westland Seeds is inmiddels in twintig landen commercieel en met proeven en/of demokassen actief. “Dat is ook nodig om telers van optimale rassen te voorzien die het in specifieke klimaten en onder specifieke omstandigheden goed doen. Niet alles kun je hier in De Lier nabootsen. Daarvoor heb je ook grote proeven op locatie nodig, om echt praktijkgericht te testen. Laat ik het zo zeggen: “Als je in bijvoorbeeld Spanje of de Verenigde Staten rond gaat rijden, dan kom je ons zeker tegen.””

Wens van de teler
Naast uiteraard de teler is het ook de verkopende partij en de consument waarmee rekening gehouden moet worden als veredelingsbedrijf. “Wensen van supermarkten en de consument moet je in acht nemen en er zijn zeker landen en segmenten waarin zij een belangrijke stem hebben. Denk aan bepaalde specialties. Toch staat uiteindelijk wel altijd de wens van de teler voorop, want die weet hoe hij of zij de beste productie krijgt.”

Balans resistentie vs. productie
Zeker de laatste acht jaar is door Westland Seeds in toenemende mate ingezet op resistenties inkruisen. “Zonder resistenties telen wordt steeds moeilijker voor telers. Wel is het altijd zoeken naar een balans tussen maximale resistentie en optimale productie.”

In Nederland, overigens zeker niet de grootste markt voor Westland Seeds met nog geen tien procent omzet, is de virusdruk in paprika nog relatief laag. “In Spanje of pak ‘m beet Mexico is dat een heel ander verhaal. Spanje heeft behoefte aan meeldauw-, tobamo- en TSWV-resistentie. In Mexico zie je de vraag naar bijvoorbeeld CMV-resistentie (tegen het komkommermozaïekvirus)  toenemen.  

Op weg naar TM-resistentie in pepers
En dan is er ook nog het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) bijgekomen. “Daar hebben wij een gelukje, omdat wij in de grotere paprikasegmenten uitsluitend nog rassen met TM-3-resistentie veredelen. Dat is steeds meer een minimumvereiste, naast een TSWV-resistentie (tegen het tomatenbronsvlekkenvirus).”

In specialties is dat nog niet altijd het geval. “Zo’n vijf jaar terug zijn we daarom erop in gaan zetten om het voor alle peperrassen zover te krijgen. Fresnopepers zijn bijvoorbeeld een voorbeeld van een gewas waarvoor nog weinig TM-resistentie is. Telers van die producten zijn dus wel kwetsbaar voor o.a. ToBRFV.”

Namen
Voor komend seizoen is inmiddels overal wel gezaaid en zijn de rassenkeuzes gemaakt. Iwan is blij met een groeiend areaal voor de gele blokpaprika WLS 1225 en de gele snackpaprika WLS 7497 in Nederland. “Zeker de WLS 1225 doet al een tijdje mee en het areaal groeit weer.” Minder bekend is een nieuw ras rode blokpaprika. “Van de WLS 8120 heb goede verwachtingen. Komend jaar hebben meerdere telers dit ras op proef staan.”

Wat opvalt, het zijn allemaal rasnummers en geen echte namen. “Klopt, wij geven eigenlijk bijna geen namen, al zijn er landen waar we dat voor onze rassen wel doen. De reden voor deze keuze is vooral traditie, maar wie weet dat wij ook nog weleens meer met namen gaan werken. Zeker als we er meer zaad door verkopen,” lacht Iwan.

Dat laatste is, naast rassen optimaliseren en nieuwe rassen ontwikkelen, uiteindelijk natuurlijk het doel.  “De management-uitbreiding helpt daarbij zeker om grotere stappen te zetten. De zadenbusiness staat immers niet stil.”

Voor meer informatie:
Westland Seeds
www.westlandseeds.nl  
sales@westlandseeds.nl  

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven