Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opvallend brede lijn indrukwekkend rode tomaten Axia is praktijkrijp

Tholen - De laatste jaren is er een ontwikkeling gaande in de tomatenveredeling waarbij veredelaars een stukje 'ouderwetse' beleving aan nieuwe rassen willen toevoegen. Bij Axia Vegetable Seeds doen ze dat o.a. door in te zetten op smaakvolle, dieprode vruchten met een dieprode binnenkant en kenmerkende groene gel.

Een complete lijn, van 35 gram tot circa 180 gram, met deze opvallende kenmerken is nu klaar voor een nieuwe stap met proeven in de praktijk, vertelt William van der Riet, Business Initiator bij het veredelingsbedrijf. "Met deze lijn voegen we iets extra's toe aan de mainstream segmenten, waarbij deze rassen opvallen vanwege de premium kwaliteit." En vanwege de ruime keuze in vruchtgewicht. "In de markt vind je zo'n brede lijn met deze eigenschappen nog niet."

Brix en kleur vergroten smaakbeleving
Dat opvallen doen de dieprode tomaten met o.a. een brix die hoog ligt, zeker voor de grotere tomatensoorten. "Zelfs voor tros grof halen we een brix hoger dan 5. Dat is onderscheidend. In de cocktailsegmenten komen we zelfs tot een brix van 8."

De hoge brix is echter niet de enige opvallende eigenschap, en ook niet per se de belangrijkste volgens William. "Wel levert het hele smaakvolle tomaten op met bovendien een mooie zoet-zuur-verhouding en kruidige nasmaak. Maar ook de uitstraling helpt. De dieprode kleur is misschien wel wat bij de consument het meest gaat opvallen. Het geeft een gezonde, smaakvolle kwaliteitsbeleving en vergroot de smaakbeleving."


De bovenstaande rassen staan dit jaar in de demo bij Axia

Telers draaien proeven
De afgelopen jaren werd in Naaldwijk druk aan het ontwikkelen van de brede lijn gewerkt. Inmiddels is de lijn rijp voor introductie in de praktijk, al gaat dat voorlopig rustig en stapje voor stapje. "Het belangrijkste voor nu voor ons is dat mensen weten dat wij een vleestomatenras, twee trostomatenrassen en een drietal cocktailtomatenrassen hebben met deze eigenschappen. In Nederland gaan telers er ook onbelicht proeven mee draaien."

Telers zullen daarbij volgens William zien dat de rassen prima meekunnen met hun gangbare soortgenoten z√≥nder de dieprode kleur. "Het is juist belangrijk dat de rassen niet inboeten op productie, resistentie en meekunnen in gangbare teelten bij telers. Dat de dieprode rassen doen denken aan de ouderwetse, volle tomatensmaak betekent niet dat het een stapje terug is naar de producties en resistenties van vroeger", glimlacht hij. 


De belevingsruimte bij Axia heeft een update gekregen

Fotogeniek
De rassen liggen bij Axia in Naaldwijk ook in de vernieuwde belevingsruimte. Daar kunnen afnemers en telers de verschillen met eigen ogen zien. "Het zijn vooral ook hele fotogenieke vruchten, waarbij zeker de grotere formaten opvallen met hun iets plattere vruchten dan bij de gangbare lijnen. Het geeft de tomaten een culinaire uitstraling."

Axia zal de naam en het beeldmerk van de nieuwe lijn later nog onthullen.

Voor meer informatie:
Axia Vegetable Seeds
www.axiaseeds.com
[email protected]  

William van der Riet
[email protected] 
+31 6 8220 2731