Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
onderzoek Royal Brinkman

Kunnen wormen proces van afbraak gewasbeschermingsmiddelen door bacteriën versnellen?

Royal Brinkman is een praktijkproef gestart waarbij onderzocht wordt of wormen het proces van afbraak van gewasbeschermingsmiddelen door bacteriën kunnen versnellen. O-emissie is een steeds belangrijker thema in de glastuinbouw en 2030 is daarbij een belangrijke stip aan de horizon.

Welke manieren zijn er om zo min mogelijk water te gebruiken in de glastuinbouw? En nog belangrijker; Hoe kunnen we zoveel mogelijk water hergebruiken? Met deze vragen in het achterhoofd is Royal Brinkman in samenwerking met STOWA en de gemeente Westland begonnen aan het project VEGETA: VErmifiltratie om GEwasbeschermingsmiddelen in de Tuinbouw Af te breken.

In een praktijkproef wordt getest of wormen de afbraak van gewasbeschermingsmiddelen kunnen versnellen.

Uit eerder onderzoek van de universiteit van Wageningen is gebleken dat grond, verrijkt met bacteriën, de capaciteit heeft om gewasbeschermingsmiddelen af te breken. De hypothese van het onderzoek van Royal Brinkman is een verlengstuk hiervan. Kunnen wormen het proces van de bacteriën positief beïnvloeden zodat er meer gewasbeschermingsmiddelen in het water worden afgebroken? Door de beweging van de wormen in de grond ontstaat er meer contact tussen de gewasbeschermingsmiddelen en de bacteriën. Hierdoor wordt het oppervlak van de filtratie groter. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de enzymen in de spijsvertering van de wormen de afbraak van de gewasbeschermingsmiddelen versnellen.

De praktijkproef bestaat uit een proefopstelling van twee 1000 liter IBC’s op een houten constructie. Onder deze constructie staan 2 waterbakken waarvandaan het water met de gewasbeschermingsmiddelen wordt gecirculeerd door de IBC’s heen. In deze IBC’s is een mix van potgrond, stro en slib geplaatst. De wormen die het verschil moeten maken in het onderzoek zijn de tijgerworm (Eiseinia fetida aka) en de dauwworm (Lumbricus terrestris aka).

Door dit onderzoek te doen wil Royal Brinkman in samenwerking met andere bedrijven binnen de sector bijdragen aan een glansrijke toekomst in de glastuinbouw. De grondleggers van de WaterInnovator zijn de Gemeente Westland en Royal Brinkman. De Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) heeft een stimulans aan specifiek dit innovatieproject gegeven; gezamenlijk met als doel om vanuit het Westland verantwoord water en nutriëntgebruik te stimuleren en nieuwe watertechnologie te ontwikkelen. Heeft u vragen over dit onderzoek neem dan contact op via het contactformulier op de website waterinnovator.nl

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
[email protected]
www.brinkman.nl

Publicatiedatum: