Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"bijsturen en optimaliseren kasklimaat eenvoudiger"

Dataplatform Pylot nu ook met incidentmanagement

Met ‘Climate Insights’ gaat dataplatform Pylot nu ook incidenten vastleggen die het kasklimaat verstoren. In eerste instantie kijkt het programma daarvoor naar afwijkingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. Op termijn worden er meer klimaatvariabelen aan Climate Insights toegevoegd.

Pylot introduceerde vorig jaar het ‘big dataplatform’ voor de nationale en internationale glastuinbouw.

Ondanks de besturing door de klimaatcomputer is het niet uitgesloten dat een incident het geprogrammeerde kasklimaat ondermijnt. Een temperatuur of luchtvochtigheid die buiten de ingestelde setpoint van de computer komt, kan schade aan het gewas opleveren. "De klimaatcomputer zou op zich moeten bijsturen, maar er zijn altijd situaties waarin dat onvoldoende gebeurt", weet Marc Rooijakkers van Pylot.

Wat Climate Insights doet, is het incident vastleggen en het systeem houdt daarbij rekening met een aantal onderdelen zoals het gewas type, leeftijd van het gewas, 24 uurs periode, zon instraling en kas type. "Een teler kan dan later het moment terugzoeken waarop die situatie zich heeft voorgedaan en kan het incident analyseren, om te voorkomen dat het zich nog een keer voordoet. Het is een nieuwe functionaliteit die bijsturen en optimaliseren eenvoudiger maakt."

Vier meetinstellingen
Momenteel kent Climate Insights vier meetinstellingen waarop afwijkingen worden beoordeeld: een temperatuur die te hoog of te laag is, een luchtvochtigheid die te hoog of te laag is. Pylot heeft de lancering van Climate Insights uitvoerig voorbereid. Hiervoor is een aantal klanten bereid gevonden een eerste versie van het programma te testen. Ook teeltadviseurs zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling. Op basis van de feedback uit de praktijk is Climate Insights verder geperfectioneerd.

Zelflerende algoritmen
Uniek aan Climate Insights is dat het platform gebruikmaakt van zelflerende algoritmen. "Het programma kan zichzelf daardoor continu bijsturen. Dat zorgt ervoor dat alleen relevante incidenten worden gemeld en dat het programma niet op alles aanslaat."

Dat gebeurt doordat telers vastgelegde incidenten van een ‘rating’ gaan voorzien. Grafieken en overzichten van ‘goede’ en ‘slechte’ dagen moeten telers meer houvast geven bij het creëren van een gelijkmatig kasklimaat.

Telers blijven nauw betrokken bij de doorontwikkeling van het incident management. Ook gaan zij mede bepalen welke signalering nog meer moet worden ingebouwd, zoals die van het CO2-gehalte in de kas.

Volop in ontwikkeling
Climate Insights is met directe ingang beschikbaar voor alle gebruikers van Pylot wereldwijd. De lancering van incidentmanagement volgt vrij snel op die van een andere nieuwe functionaliteit, die van de dag-tot-dag-oogstplanning met Crop Cycles. 

Het dataplatform is in het leven geroepen om data van diverse omgevingen en merken klimaatcomputers te vertalen in bruikbare managementinformatie voor gebruikers wereldwijd. Doelstelling is om telers makkelijker inzicht en overzicht te geven bij het finetunen van hun teeltstrategie. Inzicht en overzicht. Het dataplatform is er in vijf talen voor de vijf hoofdteelten: tomaat, paprika, komkommer, aubergine en sla.

Voor meer informatie: 
Pylot
info@pylot.nl 
www.pylot.nl  

Publicatiedatum: