Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlands-Amerikaans consortium zet handtekening voor 'nog heel wat kassen' in Kentucky

Tholen - Gisteren zijn de handtekeningen gezet onder een overeenkomst tussen zeventien Amerikaanse en Nederlands (glastuinbouw)partijen om 'een ecosysteem voor duurzame groenteteelt' op te zetten in Kentucky. Met dat startsignaal krijgt de bouw van 25 hectare kas op dit moment voor AppHarvest een vervolg.

De Amerikaanse markt, met ruimte voor 8.000 hectare kassen, heeft een omzetpotentieel van 400-800 miljoen euro, zo rekent NLWorks voor. Het Nederlandse bedrijf bracht samen met AppHarvest aan Amerikaanse kant alle partijen in een consortium samen. Aan de Amerikaanse kant levert de glastuinbouw banen, voedselveilige groenten en fruit op en minder afhankelijk van import uit Mexico.

Een foto, niet van gisteren, met meerdere betrokken partijen erop. Het handtekeningengedeelte vond gisteren online plaats. 

Deelnemers
Vanuit de Nederlandse glastuinbouw zijn Dalsem, Signify, Certhon, Light4Food, Priva en Rijk Zwaan onderdeel van het consortium. Daarnaast zetten ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Fontys Hogeschool en de HAS Hogeschool hun handtekening aan Nederlandse kant. Aan Amerikaanse kant is AppHarvest de bekendste partij. 

Voor deze fase zijn alle partijen binnen boord en kunnen nieuwe partijen zich niet meer aansluiten, maar mogelijk kunnen in een volgende fase, eventueel elders ter wereld, wel nieuwe partijen meedoen, laat Inge Wijzenbroek van NLWorks weten. "Onze programma's moeten altijd breder opschaalbaar zijn. Ook is ditzelfde concept zo ontwikkeld dat wij het ook elders kunnen uitrollen." 

Hele keten opzetten
De nu betrokken partijen zetten gisteren tijdens een officiƫle ceremonie allemaal hun handtekening onder het samenwerkingsdocument. Meerdere jaren aan voorbereiding gingen eraan vooraf. Samen willen alle partijen de schouders zetten onder de bouw van kassen, het ontwikkelen van distributie naar de retail, het opzetten van een goede lokale opleidings- en kennisinfrastructuur en het aantrekken van de juiste financiering.

Op basis van Nederlandse kennis en ervaring, producten en diensten zal de komende jaren in Kentucky een nieuw centrum van gecontroleerde groenteteelt worden ontwikkeld ter waarde van 10 miljard dollar.    

Kantoor
Ook is het de bedoeling dat er een Nederlands kantoor voor het consortium komt in Kentucky om de investeringen in de glastuinbouw in de Amerikaanse aan te sturen en verder voort te stuwen. "Er komen zeker nog heel wat AgTech-kassen", aldus Inge.

Voor meer informatie:
NLWorks
www.nl-works.nl 

Inge Wijzenbroek
inge.wijzenbroek@internationalworks.nl