Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"veel bedrijven sluiten bijna net zo snel weer als ze geopend zijn"

Fins bedrijf voor microvermeerdering over op ledbelichting na flinke zoektocht

Nadat ze tien jaar had gewerkt als manager van een laboratorium van de Häme University for Applied Science in Lepaa, Finland, besloot Tiina Nyman twee jaar geleden om haar eigen bedrijf voor microvermeerdering te starten. Taimiemo Oy biedt haar zakelijke klanten gecertificeerde aardbeienplantmateriaal voor sterke en gezonde moederplanten.

Naast aardbeien werkt Tiina Nyman ook met andere fruitsoorten zoals pruimen en kersen en zelfs houtachtige planten zoals magnolia.

Er zijn in totaal zo’n 40 verschillende plantsoorten en -variëteiten te vinden in het assortiment van Taimiemo Oy. Al deze planten hebben één ding met elkaar gemeen: ze worden vermeerderd als weefselculturen in een schone, afgesloten en beheersbare omgeving.

“Dit zijn een aantal van de vereisten om de beste resultaten te krijgen: 100% ziektevrije planten,” legt Tina uit. Ze voegt eraan toe: “Andere cruciale factoren zijn kennis, ervaring en uiteraard passie voor wat je doet en… de juiste belichting.”

Zonlicht nabootsen
Door haar lange ervaring in plantvermeerdering weet Tiina Nyman hoe belangrijk de extra belichting is in omgevingen waar weinig tot geen daglicht is. “Maar als je verschillende variëteiten hebt van dezelfde plant, kunnen ze allemaal anders reageren op het licht dat je hen biedt. Om een uniforme ontwikkeling van alle verschillende variëteiten te bereiken kun je het beste een lichtbron gebruiken met een groot spectrum die lijkt op zonlicht. Verder is het belangrijk dat de gekozen lichtbron geen warmte produceert, omdat het dan nog moeilijker wordt om het juiste klimaat te creëren voor de gevoelige planten.”

In het verleden werden er vaak fluorescerende belichting gebruikt, maar deze produceren te veel warmte en hebben andere nadelen zoals een korte levensduur en een vast spectrum. Tegenwoordig worden deze lampen steeds meer vervangen door de meer energiezuinige ledbelichting. “Maar het kan een behoorlijke uitdaging zijn om het juiste product te vinden,” zegt Tiina. “Toen we op zoek waren naar de juiste belichting voor ons kwamen we zelfs ledbelichting tegen die, tot onze verbazing, warmte creëerde en klimaatproblemen veroorzaakte in ons onderzoekslaboratorium tijdens het testen. Ook kwamen we verbrandingen tegen op een aantal bladeren.”

Uiteindelijk kwamen ze uit bij Helle Oy, een grote leverancier van tuinbouwgoederen in Finland, die hen hielp in hun zoektocht naar de juiste oplossing.

“De markt voor ledbelichting voor planten is zo groot dat het moeilijk is om zelf het juiste product te kiezen. Veel bedrijven sluiten bijna net zo snel weer als ze geopend zijn en het is belangrijk om een betrouwbare partner te vinden voor de belichting met toonaangevende ervaring op dit gebied,” zegt Jaako Toivoloa van Helle Oy.

Indoor spectrum
De nieuwe circulaire ledlampen van BLV bleken de perfecte match te zijn voor de microvermeerderaar. Er werd gekozen voor de natuurlijke indoor spectra en witte formule, allebei zeer geschikt voor weefselproductie. “Het hele systeem is ontworpen als volledige vervanging van fluorescerende lampen. De installatie is eenvoudig, er is niet eens een elektricien voor nodig als je de juiste accessoires bij de hand hebt. Ook kun je de enkele circulaire lampen eenvoudig aanpassen of modules toevoegen of verwijderen als je meer of minder licht nodig hebt. In vergelijking met een gelijk aantal fluorescerende buizen kan er een derde van de energie worden bespaard, terwijl ze wel meer licht opleveren.”

Sinds ze de BLV Hortution LED CL circular light modules in gebruik hebben genomen heeft Tiina Nyma een enorme verbetering in de plantkwaliteit waargenomen. “De planten zijn gezond, hebben vaak een betere kwaliteit, hebben grotere bladeren en groeien sneller. Hierdoor kunnen we nog meer planten produceren. We hebben alles bereikt wat we wilden.”

Voor meer informatie:
BLV
René Polak
E: rpolak@blv-licht.com 
www.blv-licht.com 

 

 

Publicatiedatum: