Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fluence breidt Top Light-serie uit

"Naast de lichtefficiëntie speelt ook de plantefficiëntie een belangrijke rol"

"Er bestaat niet zoiets als een perfect spectrum voor een gewas. Het is gewoon te ingewikkeld: het ideale spectrum is een combinatie van verschillende factoren en is ook afhankelijk van de cultivar, maar er komt veel meer bij kijken: het natuurlijke licht op de teeltlocatie, het doellichtniveau, de elektriciteitskosten en de verkoopprijs van de producten bijvoorbeeld," zegt Timo Bongartz van Fluence.

Daarom breidt het lichtbedrijf zijn VYPR Top Light-serie uit met diverse nieuwe PhysioSpec-spectra. Met aanvullende reflectoren en bevestigingsmateriaal willen ze telers een brede toolbox bieden waarmee ze hun perfecte lichtoplossing kunnen selecteren.


Timo Bongartz van Fluence

Diversificatie
Iets meer dan twee jaar geleden werd het Amerikaanse Fluence, gespecialiseerd in tuinbouwbelichtingsoplossingen, overgenomen door de Duitse Osram groep en hun ambities zijn duidelijk. "Fluence is al sinds de oprichting in 2012 een belangrijke speler op de glastuinbouwmarkt. Met de overname is verdere groei binnen handbereik gekomen en is de strategie geweest om het bedrijf te diversifiëren. De glastuinders zijn daar een belangrijk onderdeel van", zegt Timo Bongartz, algemeen directeur voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika. "We hebben altijd gezien dat onze LED-producten nuttig kunnen zijn voor telers van hogedraadgewassen, maar toch zijn er specifieke uitdagingen waar ze mee te maken hebben. Het aanbieden van onze oplossingen en het aanpassen van ons portfolio, is voor ons een prioriteit geweest.

Met de uitgebreide PhysioSpec Spectra is het moment daar. Naast de twee bestaande spectra kan de VYPR-toplichtreeks nu ook worden uitgerust met extra PhysioSpec BROAD-spectra en diverse rode en blauwe DUAL-spectra. In de afgelopen jaren is uitgebreid onderzoek gedaan naar deze spectra. "Samen met onze onderzoekspartners wereldwijd in Nederland voor tomaat, in België voor komkommer, in de VS en Nederland voor cannabis, in Canada voor paprika en in Duitsland voor bladgroenten en kruiden", zegt Timo. "Natuurlijk hebben de telers ook de verschillende spectra in hun kassen getest. De combinatie van normale en toegepaste wetenschap is waar we de spectra op hebben geselecteerd."

Dus wat zit er achter deze keuze? Als we het over LED's hebben, gaat het vaak over de efficiëntie. "Met ons rode en blauwe spectrum kunnen we 3,8 µmol/joule bereiken en een PPF per armatuur die tot 2330 µmol/s gaat. Dat is iets waar we trots op zijn, want het is een van de hoogste in de sector en deze cijfers zijn vaak belangrijk voor telers. Maar er is meer aan de hand: naast de lichtefficiëntie speelt ook de plantefficiëntie een belangrijke rol in het functioneren van het licht binnen het teeltbedrijf als geheel," legt Timo uit.

Hij voegt eraan toe dat Fluence niet wil afzien van hun brede spectrumstrategie die veel telers tot nu toe heeft geholpen. "Maar met de lancering van deze nieuwe PhysioSpec-spectra verbreden we onze oplossingssets voor telers op elke locatie ter wereld en voor alle verschillende soorten gewassen."

Met uitgebreide PhysioSpec-spectra biedt de VYPR-toplichtreeks een hogere efficiëntie (tot 3,8 µmol/J) en een hogere fotosynthetische fotoflux (tot 2330 µmol/s) per armatuur dan vergelijkbare belichtingstechnologieën, volgens de ontwikkelaars. (Foto: Fluence by OSRAM)

Breed spectrum belichting
"Het vinden van de juiste lichtstrategie omvat meer dan het vinden van het juiste spectrum of het vinden van de juiste hoeveelheid belichting in termen van PPFD-niveaus. Een breed spectrum licht zou het beste spectrum kunnen zijn als we kijken naar de efficiëntie en de totale opbrengst van de planten, maar heeft niet de beste energie-efficiëntie. Het is een geval-per-geval analyse om samen met de kweker het juiste spectrum te selecteren."

Om de beste bedrijfsresultaten te realiseren, zou een teler moeten denken aan de beste ROI. "En bijvoorbeeld hun energieprijzen doorrekenen. Rood licht is het meest efficiënt om te kweken, terwijl het telen met een breed spectrum minder energiezuinig is. De meeropbrengst en de prijs die je voor die opbrengst maakt, zou de bijtelling van de energiekosten moeten rechtvaardigen," stelt Timo.

Hij voegt eraan toe dat bijvoorbeeld Italiaanse telers ook andere lampen nodig hebben dan telers in Zweden, omdat ze een hogere hoeveelheid groeilicht gebruiken. "Uiteindelijk wordt het vinden van het juiste spectrum bepaald door verschillende factoren. Als een komkommerteler in Nederland kan overstappen naar de hogedraadteelt en naar een winterproductie door het toevoegen van groeilicht en dat zou de inkomsten en winstgevendheid verbeteren, is het ook belangrijk om rekening te houden met de arbeidsomstandigheden van de werknemers met betrekking tot de kleur van het licht. Daarom spreken we altijd met telers en vinden we de lichtoplossing die past bij hun bedrijf, niet een spectrum dat alleen bij het gewas past. Het is geen 'one size fits all'."

De nieuwe VYPR-spectra - de DUAL-spectra die zijn ontwikkeld met de focus op energie-efficiëntie en de BROAD-spectra binnen het volledige PAR-gebied van 400 tot 700 nm - geven het team een meer uitgebreide toolbox om uit te kiezen. "Vooral in de LED-industrie is er nog zoveel te leren. We leren hoe planten presteren op verschillende spectra en zien de invloed op de structuur van de plant, de tijd die nodig is om te oogsten en de kwaliteit van het fruit bijvoorbeeld. Dat is allemaal waardevolle informatie voor een teler en iets waar hij zijn businessmodel op zal baseren. Daarom begeleiden we alle telers met ons team van tuinbouwspecialisten om de teelt onder LED aan te passen en voortdurend te optimaliseren, rekening houdend met alle groeifactoren."

"Fluences uitgebreide PhysioSpec-spectra stellen telers in staat om lichtstrategieën te optimaliseren voor elk gewas in elke groeifase of geografische locatie", legt het team uit. (Foto: Fluence by OSRAM)

Reflectoren, montageoplossingen en stroomvoorziening
Het is niet de enige toevoeging aan de Fluence toolbox. Samen met de nieuwe spectra worden ook nieuwe reflectoren en montageoplossingen op de markt gebracht en wordt de VYPR-serie geüpdatet met een gepatenteerde technologie voor thermisch beheer en een efficiëntere en kleinere stroomvoorziening.

"De reflectoren kunnen onder de LED-armaturen worden gebruikt en geven telers de mogelijkheid om het licht te verdelen van een 120 tot 150 graden stralingshoek, wat nieuwe mogelijkheden biedt in belichtingsontwerpen en meer manieren om het licht gelijkmatig te verdelen. Omdat HPS vaak een stralingshoek van 150 graden heeft, hadden we deze reflectoren ook nodig om een mooie overall en spectrale uniformiteit te realiseren voor telers die willen kiezen voor een HPS-LED hybride installatie."

Met de extra montagemogelijkheden is de installatie van de lampen flexibeler "Telers kunnen de lampen onder de trellis plaatsen, loodrecht of ernaast." Hij legt uit hoe belangrijk het is om de lichtoplossing al in de planningsfase van de kas te integreren, maar dat dit vaak niet mogelijk is - zeker niet als er in een bestaande installatie wordt gewerkt. "Werken in een lage kas betekent dat de afstand tot het gewas beperkt is en als je 20 centimeter extra kunt winnen door de manier waarop je de LED-lampen monteert, kan dat al een enorm verschil in uniformiteit betekenen. Het maakt niet uit of het gaat om het spectrum, de stralingshoek of de montagebeugels, het gaat om het vinden van de beste pasvorm voor de individuele wensen van de teler."

Voor meer informatie:
Timo Bongartz
Fluence Bioengineering
4129 Commercial Center Drive
Suite 450
Austin, TX 78744
VS
+1 512 212 4544
info@fluencebioengineering.com
www.fluence.science

Publicatiedatum: