Europese Commissie presenteert strategieën 'Farm to Fork' en Biodiversiteit

De Europese Commissie heeft op 20 mei 2020 de Farm to Fork Strategy en Biodiversiteitsstrategie gepubliceerd als deeluitwerkingen onderdeel van de Green Deal. De sector zaden en jonge planten kan, bij monde van branchevereniging Plantum, een belangrijke bijdrage leveren aan de ambities verwoord in deze strategieën, maar heeft wat zorgen over belangrijke details. Deze zorgen kunnen mogelijk in de toegezegde wettelijke kaders worden weggenomen.


@TimmermansEU

Verdere verduurzaming van de land- en tuinbouwproductie is een belangrijke doelstelling van deze strategieën. Dit is ook al jaren een focus van de sector: gezond uitgangsmateriaal is de basis van een gezonde teelt. Daarnaast investeert de sector enorm in het ontwikkelen van robuuste plantenrassen die weerstand bieden aan belangrijke ziekten en plagen en minder gevoelig zijn voor de gevolgen van klimaatverandering. Ook zijn nieuwe rassen nodig voor de innovatieve duurzame productiesystemen die doelen, zoals het terugdringen van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen, dichterbij moeten brengen.

Veredeling en zaadtechnologie zijn ook van groot belang voor de plannen voor uitbreiding van de biologische teelten. De beschikbaarheid van biologisch uitgangsmateriaal is een uitdaging voor sommige gewassen.

Branchevereniging Plantum zegt in een reactie blij te zijn dat de commissie uitziet naar de uitkomsten van een nu lopende studie over ‘new genomic techniques’ in de plantenveredeling, die het behalen van deze doelen kunnen ondersteunen. Om de zaden en jonge planten van hoge kwaliteit te blijven leveren is de beschikbaarheid van technologieën voor veredeling en vermeerdering van groot belang. Echter, het doel om het gebruik van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen te halveren levert mogelijk ook een uitdaging op voor de sector. Het sneller beschikbaar komen van alternatieven wordt echter toegejuicht.

Klik hier voor meer informatie over 'Farm to Fork'

bron: Plantum


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven