Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bouw van Britse aardbeienfaciliteit op schema ondanks lockdown

De bouw van een nieuwe, grote indoorfaciliteit voor de teelt van Britse aardbeien door Beeswax Dyson Farming ligt nog steeds op schema. Het miljoenenproject wordt geopend op de geplande datum aangezien vitale bouwwerkzaamheden geen hinder hebben ondervonden van de lockdown als gevolg van Covid-19. Daarmee moeten in het voorjaar van 2021 de eerste aardbeien geoogst kunnen worden.

Louis Bradley, directeur van het bedrijf CambridgeHOK, dat is gespecialiseerd in het bouwen van geavanceerde tuinbouwfaciliteiten, vertelt hoe het bedrijf uit East Yorkshire er alles aan heeft gedaan om vooruitgang te blijven boeken. Ze werken samen met het bedrijf Beeswax Dyson Farming uit Lincolnshire.

Start
De eerste bouwactiviteiten aan de zes hectare grote kas in Carrington, dicht bij Boston, waren gepland voor de periode net na de start van de lockdown, die op 23 maart door minister-president Boris Johnson werd afgekondigd.

Bradley zegt dat deze aankondiging reden was voor enorme zorgen of het project wel op tijd kon starten, evenals de mogelijke invloed van het definitief uitstellen van een negen maanden durende bouwperiode. “Net als alle andere bouwbedrijven bevonden we ons in een moeilijke situatie, vooral omdat we op het punt stonden om te beginnen met dit ontzettend belangrijke project,” zegt hij. “Het was belangrijk voor onze klant om geen vertragingen op te lopen die zouden kunnen leiden tot het missen van een volledig teeltseizoen. Dit zou uiteraard hebben geleid tot aanzienlijke financiële verliezen en mogelijk de algehele levensvatbaarheid van het project hebben bedreigd.

We hebben de richtlijnen van de overheid gevolgd over vitaal werk en vitale projecten en sociale afstand. Dit project valt daaronder, omdat het gaat om de Britse voedselvoorziening. We hebben ook het advies van de Construction Leadership Council opgevolgd voor bedrijven die werkzaam zijn tijdens de lockdown, zodat we veilig kunnen werken op locatie.”

Accommodatie op locatie voor medewerkers
De eerste werkzaamheden, zoals het verwijderen van 75.000 m² grond en het sorteren van grond als voorbereiding voor de kasstructuur zijn door een klein team uitgevoerd. Daarom is er besloten om voor elke medewerker op de locatie accommodatie te regelen, waar ze 24 uur per dag konden verblijven.

Er werd ook een gespecialiseerde Covid-19-opzichter ingehuurd om ervoor te zorgen dat alle medewerkers zich op veilige afstand van elkaar bevonden en duidelijke werktijden en pauzes hadden. Er werd een continu schoonmaakrooster ingevoerd voor de grootst mogelijke hygiëne. “Normaal gesproken is er geen accommodatie op de locatie waar medewerkers dag en nacht kunnen verblijven, maar gezien het sluiten van de hotels en het belang om de hoeveelheid verkeer van en naar de locatie te minimaliseren, was dit de beste optie. De medewerkers konden zich hierin vinden,” zegt Bradley.

Eerste palen
Nu er vorige week al 600 palen zijn voltooid voor het grootste gebouw wordt er een start gemaakt met de funderingen. Het stalen frame voor de grote kas zal in juni verrijzen. Op dat moment zal het dagelijks aantal aanwezigen op de locatie toenemen van 5-8 tot ongeveer 20 medewerker. Volgens Bradley zijn daar al maatregelen voor genomen.

“Gelukkig vindt het meeste werk buiten plaats in een landelijke omgeving. Alle medewerkers die naar de locatie komen worden gescreend en krijgen een gezondheidscontrole. Deze worden buiten uitgevoerd voor ze kunnen starten met werken,” zegt hij. “Iedereen wordt gevraagd alleen van en naar de locatie te reizen en niet te carpoolen. Dit leidt tot extra kosten, maar is de enige manier waarop sociale afstand kan worden gewaarborgd.

Uiteraard wordt er van iedereen op de locatie verwacht dat ze de richtlijnen voor sociale afstand aanhouden, zoals deze op dit moment door de overheid worden geadviseerd. Als er iemand symptomen vertoond, wordt deze persoon niet toegelaten tot de locatie en zal er zelfisolatie moeten plaatsvinden.

In dit soort tijden moet je innovatief zijn. Als het aankomt op het beschermen van de gezondheid van mensen is de bouwsector een van de beste plaatsen om innovatief te zijn. Het staat dagelijks bovenaan elk prioriteitenlijstje in deze steeds veranderende omgeving.

De realiteit is dat we spreken over een bouwproject ter waarde van vele miljoenen ponden, waarmee we kunnen zorgen voor Brits geteeld voedsel van de hoogste kwaliteit, dat volgend jaar al beschikbaar is. Onze toonaangevende supermarkten en lokale distributeurs hebben hier met smart op gewacht en misschien gezien de huidige situatie nog wel meer.”

Geavanceerd
De nieuwe faciliteit van Beeswax Dyson Farming zal de eerste zijn in zijn soort qua grootte, complexiteit, geavanceerdheid en duurzaamheid in de Britse tuinbouwsector. De kas zal energiebesparende schermen hebben, die lichtvervuiling tegengaan en warmte vasthouden voor gebruik ’s nachts. Overdag bieden ze schaduw.

Ook is er ledverlichting voorzien, groeilampen om de winterproductie te ondersteunen en de bloem- en vruchtgroei te optimaliseren en zelfvoorzienende watersystemen op basis van regenwater dat op verschillende plekken op de locatie wordt opgevangen.

Warmtebronnen
Warmte wordt gegenereerd door de huidige anaerobe vergistingsinstallatie, waar maïs en rogge worden omgezet in energie en wordt opgeslagen en in de kas wordt gebruikt wanneer dit nodig is. Dit zorgt voor grote besparingen. Er wordt ook biogas onttrokken, gezuiverd en omgezet in CO²en worden gebruikt om de teeltomgeving te versterken en de gewasopbrengsten in de kas te verbeteren.

Methaangas, wat al ontstaat door het anaerobe verteringsproces, wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken waarmee de kas en 7700 huizen van stroom worden voorzien. Dit gebeurt in een speciaal ontworpen Combined Heat & Power (CHP)-systeem.

De locatie zal ook zelfvoorzienend zijn voor het watergebruik, omdat er op de hele locatie regenwater wordt opgevangen en opnieuw wordt gebruikt in de irrigatiesystemen.

Naast de kas wordt er een verpakkingsfaciliteit en koelopslag gebouwd van 1500 m², waar de aardbeien worden opgeslagen en worden klaargemaakt voor levering. Ook komt er een gebouw voor kantoorpersoneel, keukens en toiletruimtes.

Voor meer informatie:
CambridgeHOK
Wallingfen Park
236 Main Road
Newport, Brough
East Yorkshire
HU15 2RH
Tel: +44(0)1430 449440
info@cambridgeglasshouse.co.uk
www.cambridgehok.co.uk

 
Paul Baxter, Arrival PR
+44 (0) 7944 535044
Publicatiedatum: