Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sendot bevestigt fotosynthesesensoren met Qlipr voor betrouwbare metingen

Fotosynthesesensor is niet voor één clip te vangen

Tholen – Het clippen van tomaten- of komkommerplanten aan de hogedraad, daarmee zijn telers inmiddels goed bekend. Fotosynthese-efficiëntiesensoren zijn nu ook aan een gestage opmars in de kas bezig en daar blijkt de Qlipr van PellikaanQ goed van pas te komen.

“Wij gebruiken de Qlipr eigenlijk wel precies andersom als waarvoor de Qlipr is ontworpen, maar dat maakt het juist zo’n mooie ontdekking”, vertelt Kevin Tomson van Sendot, dat o.a. sensoren ontwikkelt om de efficiëntie van fotosynthese te meten.

Stabiel meten
Sinds het voorjaar van 2019 is de mobiele fotosynthese-efficiëntiesensor op de markt. De introductie vond plaats in demokassen met orchideeënproeven, maar de sensor is inmiddels onder meer ook in de toppen van paprikaplanten actief en de uitrol in tal van andere snijbloem-, potplant-, glasgroenten- en zachtfruitteelt staat op de rol. Niet ieder gewas heeft echter blad dat stevig genoeg is om de sensor goed stevig te fixeren, dus was er een slimme oplossing nodig.

“Mede op advies van teeltadviseurs zijn we in onze zoektocht naar goede accessoires voor in de sensorkit uitgekomen bij de Qlipr van PellikaanQ”, vertelt Erwin Grafe, Commercial Manager bij Sendot. “Overigens is niet alleen de dikte van het blad een uitdaging, maar ook de omstandigheden in de kas zoals luchtstromingen. Je wilt een stabiele meting waarbij het blad niet gaat hangen of beweegt door externe factoren, waardoor je een representatieve weergave en waardevolle data krijgt.”

Verstoringen ontdekken en voorkomen
Dat laatste is wel wat telers en met hen sensorproducenten en teeltadviseurs willen natuurlijk. Hoe meer metingen en data, mits goed gebruikt, hoe beter telers hun teelt kunnen optimaliseren in tijden waarin het steeds meer om finetunen gaat en de winst steeds vaker in de details zit. “Met de fotosynthesesensor is het mogelijk om een dag- en nachtcyclus bij een plant inzichtelijk te maken en te monitoren wanneer een plant in stress is. Daaruit kun je als teler leren, maar dan mag de verstoring natuurlijk niet door instabiliteit van de sensoropstelling zelf veroorzaakt worden.”

Flexibel fixeren
Maar wat maakt de Qlipr dan de beste voor deze toepassing? “Dit is de enige clip in zijn soort die ik ken waarmee wij onze sensor goed kunnen fixeren zonder blad of plant te beschadigen”, vertelt Kevin die al sinds de start van het bedrijf in 2015 sensoren in elkaar zet. “Het flinke stuk schuimrubber in de Qlipr gaat in ons geval om de plant heen, waarna wij een stuk buigzaam aluminium draad gebruiken waar de Qlipr op zit. Dat maakt onze opstelling flexibel inzetbaar, waar veel andere vergelijkbare sensoren met een vaste opstelling met een beugel werken.”

Actieve sensor
Dat de Qlipr de sensor nu goed fixeert, maakt niet dat telers nu helemaal niet meer naar de sensor om hoeven te kijken. “Nee, de teler zal alsnog regelmatig alle sensoren moeten nalopen. Het is zaak de sensoren goed bij te houden. Bij snelgroeiende gewassen, groeit de plant al snel 20 centimeter per week, dus moet je de sensor doorgaans net zo vaak verzetten als dat je de planten opbindt”, geeft Kevin aan.

Overigens is het niet zo dat er een sensor op iedere plant nodig is. “Als de gemiddelde teler nu één sensor op één hectare heeft, dan is dat volgens mij al netjes”, aldus Kevin die benadrukt dat het voor PellikaanQ vooral leuk is om te zien dat hun Qlipr ook op deze manier in de kas wordt toegepast. “Op termijn zullen telers het aantal sensoren per hectare zeker gaan opschroeven, maar dat moet geleidelijk gebeuren en bovendien zijn er meer sensoren waarmee rekening moet worden gehouden.”

De fotosynthesesensor meet planteigenschappen en dit vergt meer aandacht dan als het om sensoren gaat die omgevingsfactoren zoals bodemvocht, temperatuur en zuurstofwaarde bij de wortels meten. “De sensor vraagt om meer actie, maar een beter inzicht in fotosynthese en dus groei, dat is dat volgens ons meer dan waard”, besluiten Erwin en Kevin.

Voor meer informatie:
Sendot
www.sendot.nl  
info@sendot.nl  

Erwin Grafe
e.grafe@sendot.nl 

Kevin Tomson
k.tomson@sendot.nl 

PelikaanQ 
info@pellikaanQ.com
www.pellikaanq.com