Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
technisch kan veel, maar hoe zit het met het 'commitment'?

Warmte naar Westland, Oostland en Lansingerland

Met alle industrie in en om Rotterdam komt er ook veel warmte vrij. Die warmte wordt al ingezet in de glastuinbouw, maar meer is welkom. Maar hoeveel meer? En waar en hoe moeten de leidingen de grond in? Daar wordt voor zowel Westland, Oostland als Lansingerland onderzoek naar gedaan, waarbij de status per regio verschilt, zo deelt Greenport West-Holland in een tweetal berichten.

Het gaat voor zowel Westland als Oostland om een onderzoek naar commitment op de vraag naar havenwarmte. Er is behoefte aan inzicht hierin omdat dit mede bepalend is voor de technische uitvoering en de investeringsbeslissing voor zowel Leiding door het Midden (LdM) als voor Leiding over Oost (LoO).  

Westland
Voor het onderzoek in Westland ten behoeve van een 100 MW-aansluiting op LdM heeft het ministerie van EZK een opdracht gegeven aan CE-Delft. Dat adviesbureau onderzoekt welke factoren invloed hebben op de businesscase, het benodigde commitment en hoe je aan die “knoppen” zou kunnen draaien.

Bij dit onderzoek is een grote klankbordgroep van stakeholders vanuit het Westland betrokken, waaronder de warmtecoöperaties. Voor de zomer moet dit onderzoek afgerond zijn, weet de Greenport.

Oostland
Het traject in het Oostland is wat anders. Daar wordt op verzoek van de provincie een notitie opgesteld over de warmtevraag in het gebied. Zowel voor de bebouwde omgeving als voor de glastuinbouw wordt in kaart gebracht wat die vraag nu en in de toekomst is en welke lokale warmtebronnen zoals aardwarmte voor de verschillende gebieden realistisch zijn . 

Daarnaast wordt geschetst waar de verschillende woonwijken en glastuinbouwgebieden nu staan op de zogenaamde ‘commitmentladder’. Die ladder bestaat uit stappen die nodig zijn om van niets (=geen plan) naar aansluiting op havenwarmte te komen.

Ook de voorwaarden voor elke stap worden daarbij benoemd, waarbij het nu al duidelijk is dat enkele voorwaarden alleen ingevuld kunnen worden door landelijk beleid. De notitie wordt opgesteld door de werkgroep WSO met projectleider Stijn Schlatmann als trekker. Deze notitie zal al in april/mei worden uitgebracht, schrijft de Greenport.

Lansingerland
En dan Lansingerland, daarvoor is afgelopen maanden een verkenning uitgevoerd naar de mogelijkheden om het geplande warmtenet in de Zuidplaspolder aan te sluiten op de B3hoek-leiding, bericht de Greenport. Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau Sweco in een gezamenlijke opdracht van Uniper, AgroEnergy/Eneco, warmtecoöperatie Zuidplaspolder en de Provincie Zuid Holland. 

Via dit warmtenet van Eneco in de B3hoek (die met een transportleiding van Uniper is verbonden met Rotterdam) wordt nu al warmte van de RoCa-centrale, de AVR en enkele biomassa-installaties aan de glastuinbouw in Lansingerland geleverd. 

De verkenning toonde aan dat door verlenging van de hoofdleiding, het aanleggen van een warmtehub en een transportleiding van circa 5 kilometer naar Moerkapelle het technisch mogelijk is om een aansluiting te realiseren.

In de verkenning is zowel gekeken naar de warmtebehoefte van de glastuinbouw als die van de bebouwde omgeving in de Zuidplaspolder. Er is daarbij samen met opdrachtgevers ook een mogelijk leidingstracé en een globaal investeringsbedrag voor de warmtetransportleiding bepaald.

Teler Hans Koolhaas, voorzitter van de warmtecoöperatie, noemt het resultaat waardevol maar ook niet meer dan het beginpunt van een traject wat hij samen met andere partijen in wil zetten.

Eenvoudig is het niet zo geeft hij aan. De recent sterk verhoogde ODE-heffing op elektriciteit bij tuinders en de actuele energiemarkten werken het gebruik van duurzame warmte door glastuinders tegen.

Daarnaast is voldoende beschikbaarheid van CO2 noodzaak voor de verdere energietransitie in de glastuinbouw. De resultaten van de verkenning zullen ingebracht worden in de Warmte Samenwerking Oostland.
 

 

 

 

Publicatiedatum: