ook Midden-Delfland komt met steunmaatregelen

Gemeente Westland steunt lokale bedrijfsleven

Ook Westlandse ondernemers worden hard geraakt door de coronacrisis. De rijksoverheid heeft maatregelen aangekondigd om de economische gevolgen van de crisis te beperken. Zo is er bijvoorbeeld genoemd: werktijdverkorting, uitstel van belastingen en een liquiditeitsregeling. Deze maatregelen moeten deels nog verder worden uitgewerkt. In aanvulling hierop heeft het college van B&W ook besloten tot lokale maatregelen.

Westlandse belastingmaatregelen
Algemeen uitgangspunt is dat de termijnbetaling doorgaat, tenzij ondernemers daar de financiële mogelijkheid niet voor zien. Het college van B&W heeft daarom gisteren besloten om de volgende steunmaatregelen op het gebied van de gemeentelijke belastingen per direct in te voeren om zo het lokale bedrijfsleven te ondersteunen. Dit besluit is ook genomen naar aanleiding van signalen van het lokale bedrijfsleven en de brancheorganisaties. De belangrijkste ondersteuningsmaatregelen:

1. De gemeente stopt t/m juni 2020 met het invorderen van gemeentelijke belastingen voor ondernemers, waarvoor de betalingsverplichting wel blijft bestaan.

2. De invorderingsrente voor gemeentelijke belastingen wordt vooralsnog voor diezelfde periode verlaagd van 4% naar 0,01%.

3. Ondernemers kunnen op schriftelijk of telefonisch verzoek voor max. 4 maanden uitstel van betaling krijgen als de totale openstaande schuld minder bedraagt dan € 20.000.

4. Bedrijven die door de maatregelen rondom het coronavirus in liquiditeitsproblemen dreigen te komen kunnen, onder stringente voorwaarden, een betalingsregeling aanvragen bij de gemeente.

Overige lokale steunmaatregelen
1. WOZ-maatregel ODE Vorige week maakte Westland bekend glastuinbouwbedrijven met verschillende locaties in de gemeente onder voorwaarden toe te willen staan locaties samen te voegen tot één WOZ-object. Hierdoor hoeven deze bedrijven minder energiebelasting (ODE) te betalen aan de rijksoverheid.

2. Bbz Afgelopen maandag is Westland gestart met een ‘Bbz-loket’ voor ZZP'ers en kleine ondernemers die door de coronacrisis in de problemen komen. Dit loket is bedoeld om versneld hulp te bieden aan deze doelgroep, in het bijzonder waar het gaat om aanvragen van ‘levensonderhoud voor zelfstandigen’ en een aangepaste lening voor ZZP'ers. Er zijn inmiddels al tientallen voorschotten uitgekeerd aan kleine ondernemers in acute nood. Dit loket is zowel telefonisch en digitaal bereikbaar.

3. Laden en lossen In supermarkten is het de afgelopen tijd ongekend druk geweest. Om te zorgen dat de supermarkten voldoende bevoorraad kunnen blijven worden, worden de zogenoemde ‘venstertijden’—de tijden waarin vrachtwagens supermarkten mogen voorzien van goederen— verruimd. Supermarkten moeten hierbij de richtlijnen van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) volgen. Hoewel supermarkten de taak hebben zoveel mogelijk rekening te houden met omwonenden, hoopt de gemeente op begrip als mensen op enig moment meer overlast ervaren als gevolg van de bevoorrading.

Het college heeft deze maatregelen nu met spoed getroffen en bekijkt eveneens een aantal andere opties.

Collegebrief aan ondernemers
Gisteren heeft het college van B&W een brief gestuurd aan de ondernemers en ondernemersverenigingen in Westland, waarin de concrete steunmaatregelen verder worden uitgelegd. De brief is bijgevoegd.

NB Behalve de Gemeente Westaldn heeft ook de Gemeente Midden-Delftland maatregelen aangekondigd. Een overzicht hiervan vindt u hier.

bron: Gemeente Westland


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven