Experimenten met substraatteelt in de tropen

Tholen - Komkommers, meloenen en tomaten, allemaal geteeld op NFT-goten. Het is een van de testen die het team van Dutch Greenery op dit moment uitvoert in hun demokas in Thailand. Met hun experimenten en door het delen van de kennis die ze verzamelen, helpen ze telers in Zuidoost-Azië om zich verder te ontwikkelen.

Telers helpen
"We willen telers helpen om technieken te vinden die geschikt zijn voor hun bedrijf - of het nu gaat om nieuwe rassen, nieuwe installaties, substraten of andere benodigdheden", legde Wim Damsteegt eind februari rondom de HortEx in Vietnam uit. Hij woont al meer dan 25 jaar in Thailand en met zijn bedrijf Dutch Greenery is hij distributeur voor BVB Substrates en Rijk Zwaan en dealer van Greenspan-kassen uit India.

Een van de belangrijkste onderwerpen in Zuidoost-Azië is de omschakeling van de vollegrondsteelt naar het telen op substraat. Tijdens de open dagen in februari dit jaar heeft Dutch Greenery de mogelijkheden daartoe laten zien. Hun demokas in Pak Chong speelt hierbij een belangrijke rol. De faciliteit toont alle kasmodellen, tal van groenten- en fruitrassen en verschillende teeltwijzen.

"Daarom laten we de verschillende elementen zien die gebruikt kunnen worden om een bepaalde teelt te creëren. Welke technieken kunnen nu welke resultaten opleveren?" Wim legt uit: "Kiezen voor de vollegrondsteelt of de teelt op substraat vraagt ook om een andere bemesting, gewasbescherming en gewasverwerking.

Ook de structuren waarmee een teler werkt, hebben invloed op de oogst, dus we informeren hem over de mogelijkheden. En dan is er nog het substraat dat ook een grote invloed heeft op het gewas. Zelf telen we de sla in een mengsel van perliet en vermiculiet en op Sublime van BVB Substrates. Telers kunnen zien hoe dit het gewas beïnvloedt."

Bekijk de foto's hier.

Het team van Dutch Greenery helpt telers uit India, Indonesië, Sri Lanka, de Filipijnen, Myanmar en andere landen. In deze regio's is de tuinbouw een opkomende markt, maar er zijn ook uitdagingen, waaronder die van kennisoverdracht - iets wat ze aanpakken door de telers uit te nodigen om de verschillende technieken en producten te laten zien.

Naast het helpen van de telers met hun bestaande kennis probeert het team ook nieuwe technieken te vinden. Een voorbeeld hiervan zijn NFT-goten - en hoe deze nuttig kunnen zijn voor de teelt in de tropische omstandigheden. "We zijn begonnen met proeven met komkommers, meloenen en tomaten op deze goten en aangezien het onze eerste teeltcyclus op dit teeltsysteem is, hebben we geen volledige resultaten, maar de start ziet er veelbelovend uit."

Bekijk hier de foto's.

Voor meer informatie:
Wim Damsteegt
Dutch Greenery
dutchgreenery@gmail.com


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven