Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tuinbouwtoeleverancier Wim Damsteegt vanuit Thailand:

"We proberen de groententeelt op een hoger niveau te brengen"

Tholen - Thailand is een populaire vakantiebestemming dankzij het prachtige landschap, de vele bezienswaardigheden en de voordelige prijzen. Het is ook het thuisland van Wim Damsteegt, waar hij twee eigen bedrijven runt: Dutch Greenery en Dutch Agrotech. “Ik ben hier 25 jaar geleden terechtgekomen via mijn eerste vrouw. Zij wilde niet in Nederland wonen. Omdat ik toch al plannen had om te vertrekken, besloot ik mijn baan op te zeggen, mijn huis te verkopen en naar Azië te vertrekken”, blikt hij terug.

Wim met zijn vrouw

Wim woont in Pak Chong, een plaats in de provincie Nakonratchasima, ongeveer 200 kilometer van Bangkok in het noordoosten van Thailand. De provincie is onder andere bekend vanwege de nationale parken. In de omgeving worden allerlei producten verbouwd, waaronder fruit, cassave, pinda's, rijst en suikerriet.

In Thailand is Wim actief in kassenbouwprojecten, de verkoop van kasbenodigdheden en technische materialen en de verkoop van zaden en substraten met zijn twee bedrijven. Dutch Greenery is distributeur van BVB Substrates en Rijk Zwaan en dealer van Greenspan kassen uit India. “Hier worden vooral zaden voor de teelt van sla, meloen, paprika en tomaat verkocht. Daarnaast hebben we ook een demokas in Pak Chong waar al onze kasmodellen evenals de gewassen te vinden zijn. We proberen de groententeelt op een hoger niveau te brengen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.”

De meeste tuinbouwmaterialen en zaden worden in Thailand verkocht maar Dutch Greenery exporteert ook tuinbouwmaterialen per container naar klanten in het Midden-Oosten en Afrika. De kassenbouwprojecten worden buiten Thailand ook uitgevoerd in de omringende landen zoals Filipijnen, Laos, Indonesië, Vietnam en Myanmar.  

Flexibel in regels en afspraken
Wat hem met name aanspreekt van het Thaise leven is het warme weer. “Je kunt hier altijd buiten zitten. Soms wordt het hier 15 graden. Dat vind ik toch al aan de koude kant. Ook het eten is hier fantastisch. De gerechten zijn smaakvol en er worden veel verse producten gebruikt.”

Wat hem verder opvalt aan wonen en werken in het Aziatische land is de vrijheid. Volgens Wim zijn de regels in Thailand nog redelijk flexibel. “Als je hier wilt bouwen, heb je over het algemeen zo een vergunning binnen. Storend is wel dat Thaise mensen bijna altijd te laat komen op een afspraak. Daar heb je mee te leven. Ik ben tenslotte te gast hier. Aan de andere kant vind ik het bewonderenswaardig dat ouders op latere leeftijd bij hun kinderen kunnen gaan wonen. Er zijn wel enkele bejaardentehuizen in Thailand maar het is niet gebruikelijk. In Nederland zul je niet snel meemaken dat kinderen hun ouders in huis nemen.”

Wim ziet zichzelf dan ook niet snel terugkeren. Hoewel hij Nederland nog altijd een mooi land vindt, heeft hij zijn draai helemaal gevonden in Thailand met zijn familie en zijn werk. “Zelfs mijn vader en moeder komen zes maanden per jaar over om hier te overwinteren. Verder kun je in Thailand eigenlijk alles krijgen wat je wilt, zelfs Goudse kaas, dus dat zit wel goed. In mijn vrije tijd ben ik graag in de tuin bezig, wat hier 365 dagen per jaar kan of ga ik vissen. Natuurlijk verdienen mijn vier kinderen ook aandacht. Daarnaast heb ik nog een grote hobby: Amerikaanse auto’s. Momenteel ben ik bezig met de restauratie van een oude Mustang. Ik heb ook nog een nieuwe Mustang en een oude Dodge pick-up, die volledig opgeknapt is. Ik verveel me dan ook geen moment.” 

Dit enigszins aangepaste artikel verscheen eerder in editie 12, 32e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.

Voor meer informatie:
Wim Damsteegt
dutchgreenery@gmail.com 

Publicatiedatum: