Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kiwi's moderniseren kas en nemen afscheid van kolencentrales

Of het nu tomaten, paprika’s of aubergines zijn, ze worden allemaal geteeld in de 13 hectare grote kas van het Nieuw-Zeelandse bedrijf JS Ewers. Hun assortiment wordt aangevuld met buiten op 250 hectare geteelde groenten en meloenen. Ondertussen maakt het bedrijf werk van duurzaamheid, zo vertelt het team.

Op weg naar meer duurzaamheid werd een samenwerking gestart met het Australische consulting & engineeringbedrijf Enriva. Zij kwamen voor het eerst met elkaar in aanraking toen algemeen manager Pierre Gargiulo een energiebeoordeling van hun locatie in Nelson, Nieuw-Zeeland aanvroeg.

Moderniseren om duurzamer te telen
Van daaruit werd de samenwerking opgestart, gericht op het moderniseren van de locatie en het verminderen van het energieverbruik, zodat ze duurzamer kunnen telen en een minimale voetafdruk achterlaten.

“Het is voor JS Ewers niet genoeg om alleen een goede leverancier van verse producten te zijn in Nieuw-Zeeland, ze streven ernaar dat de reis van het gewas van zaad naar klant een duurzaam pad volgt,” legt het team van Enriva uit. “Al meer dan 45 jaar lang is het klimaat en de unieke grond van Nelson de sleutel tot het succes van dit bedrijf. Lange zonuren, in combinatie met een gematigd klimaat en moderne kasfaciliteiten creëren een perfecte omgeving voor de jaarronde teelt van tomaten, paprika’s en aubergines. Door stappen te zetten om hun voetafdruk te verkleinen, vergroten ze de winstgevendheid op de lange termijn en ondersteunen ze het klimaat en de omgeving.”

Overzicht uit de lucht van de locatie van JS Ewers in Nelson

Natuurlijke groei
Omdat deze locatie in de loop van de tijd op natuurlijke wijze is uitgebreid, zijn er negen aparte kassen op een totaal van 10 hectare, die worden verwarmd door acht aparte kolencentrales. Besluiten over deze verwarmingsmethode werden gemaakt op basis van brandstofopties, energiekosten en de heersende kennis in de sector in die tijd. Het was duidelijk dat het tijd was om wat verbeteringen aan te brengen.

“Met een groot streven en significante investering heeft JS Ewers hele grote stappen gezet in het moderniseren van hun locatie, in het efficiënter inzetten van energie en in het verkleinen van de impact op de omgeving,” leggen ze uit.

Gecentraliseerde warmtedistributie
De eerste grote fase van het project betrof de volledige integratie van de oude centrales met de implementatie van gecentraliseerde warmtedistributie zodat het verbruik af zou nemen. De algehele modernisering heeft er nu voor gezorgd dat ze tegemoet komen aan de toekomstige eisen voor energiebronnen zonder koolstofuitstoot. Als gevolg van dit project zijn al vijf koolcentrales ontmanteld.

Het was een gigantische onderneming waar jaren van planning en constructie voor nodig was, evenals containers van 15’ x 40’ vol materialen die volgens plan in elkaar moesten worden gezet. De locatie werd van top tot teen ontwikkeld met ondergrondse leidingen en er waren veel verschillende talen te horen op het terrein vanwege de experts die van over de hele wereld kwamen.

Installatie van warmteopslag- en distributiegebouw en meervoudig geïsoleerd leidingwerk onder de grond

Compleet 2ML warmteopslag en energiedistributiegebouw

Meervoudige energiedistributie

Toenemende kosten voor telers
Maar dit verhaal houdt hier niet op. “JS Ewers blijft doorgaan met ontwikkelen en innoveren omdat het gebruik van technologie onderdeel is van het bedrijf. Steeds meer telers in Nieuw-Zeeland en Australië zijn op zoek naar duurzame energieoplossingen. Opties zoals gas zijn minder interessant, omdat de kosten ervan toenemen,” legt Sohun Gandhi, algemeen manager van Enriva PTY LTD, uit.

Enriva kreeg de opdracht om dit project te ontwerpen en uit te voeren. “In Nieuw-Zeeland moeten bedrijven belasting betalen voor CO2, waardoor de kosten van niet-hernieuwbare energie, zoals kool, toenemen. Dit stimuleert de zoektocht naar hernieuwbare energiebronnen.”

“Hoewel de oude centrales in het verleden een logische keus waren, zijn er nu andere alternatieven beschikbaar. Omdat het systeem nu klaar is voor hernieuwbare energie, zijn ze voorbereid op het komende tijdperk.”

Meer projecten
Dit is een van de vele projecten die op het moment worden uitgevoerd door het Australische bedrijf Enriva. Ze helpen telers bij de optimalisatie van hun energieoplossingen, van consultancy tot projectrealisatie, zowel in Australië als in Nieuw-Zeeland. Een voorbeeld hiervan is het Murray River Project (klik voor video) en een project bij een bloementeler, waar biomassaoplossingen worden geïmplementeerd (klik voor video).

“Hoewel elk land van vroeger uit erg afhankelijk was van fossiele brandstoffen, zouden veel telers graag een stap zetten in een duurzamere richting,” zegt Sohum. “En hoewel duurzaamheid uiteraard belangrijk is voor de lange termijn, is winstgevendheid verplicht op de korte termijn. En wanneer de parameters zo zijn dat duurzaamheid en winstgevendheid elkaar aanvullen, dan kunnen dit soort projecten realiteit worden.”

Voor meer technische informatie:
Sohum Gandhi
Enriva
info@enriva.com.au
www.enriva.com.au