Houd de stress uit het gewas deze zomer

Planten houden erg van gelijkmatigheid. Alle stress zorgt voor minder productie of leidt tot kwaliteitsverlies. Coatings helpen om tot een rustige teelt te komen.

De hete zomers van de afgelopen jaren hebben duidelijk gemaakt dat overmatige stress tot veel problemen kan leiden bij groentengewassen. Slechte zetting, neusrot, lagere productie, gevoeliger voor virussen en groeistoornissen.

Coatings kunnen een belangrijke rol spelen om dat te voorkomen of in elk geval sterk te verminderen. Om tot de keuze van de juiste coating te komen, is een analyse van de problemen noodzakelijk. Vaak wordt er gedacht dat er te veel licht is, maar het gaat minstens even vaak om te veel hitte.

Zuinig op licht
Groentengewassen kunnen heel veel licht nuttig omzetten in productie. Er is niet snel sprake van te veel licht, echter bestaat er wel degelijk lichtschade. In deze uitzonderlijke gevallen worden er te veel vrije radicalen gevormd. Dit zijn schadelijke stoffen die cellen en DNA kapot maken.

De plant is echter niet weerloos. Als de instraling te hoog wordt, beschermt het bladgroen zichzelf hiertegen. Daardoor verloopt de fotosynthese tijdelijk wel op een lager niveau. Als de instraling daalt, keert het bladgroen naar de oorspronkelijke toestand terug en functioneert deze weer als vanouds.

Vooral de toppen van de planten kunnen te maken krijgen met de afweerreactie van het bladgroen of met echte lichtschade. De oplossing volgens de specialisten van Mardenkro: het licht beter in het gewas verdelen met een diffuse coating zoals ReduFuse of ReduFuse IR.

Hittestress
Veel vaker dan lichtstress komt hittestress voor. Dat remt de fotosynthese, maar ook de activiteit van enzymen en eiwitten. Dat laatste kan veel vervelende gevolgen hebben. Niet alleen gaat het ten koste van de productkwaliteit, maar ook daalt de weerbaarheid van de plant. Ziekten en plagen krijgen in zo’n stress-situatie daarom veel meer kansen.

Hittestress ontstaat als de kastemperatuur erg hoog oploopt, maar kan ook al eerder toeslaan. Een hoge instraling zorgt namelijk voor een verhoogde temperatuur van de plant. Die kan enkele graden boven de kastemperatuur liggen. Dit betekent dat er al hitteschade kan ontstaan als je dat op grond van de meting van de luchttemperatuur nog niet zou verwachten.

Verdamping
Normaal koelt het gewas zichzelf door de verdamping. Bij te hoge temperaturen kan de verdamping het vochtverlies echter niet bijhouden. De bladeren gaan dan slap hangen. Om erger te voorkomen, sluiten de huidmondjes. Maar hierdoor stijgt de bladtemperatuur verder door. De fotosynthese stokt omdat er geen kooldioxide meer binnenkomt. Hierdoor stopt de productie van enzymen en eiwitten waardoor ze slechter functioneren. Er ontstaat neusrot en bladrand omdat er geen calcium meer aangevoerd wordt met de waterstroom. Hierdoor kunnen delen van het gewas helemaal verdrogen. Deze situatie moet dus niet te lang duren.

De opwarming van het gewas is voor het grootste deel toe te schrijven aan infrarood, ook bekend als warmtestraling. Slechts een gedeelte van deze warmtestraling is nodig om, naast het PAR licht, het niveau van de fotosynthese op peil te houden. Er is dan geen bezwaar om het teveel aan warmte selectief weg te schermen met ReduHeat of ReduFuse IR.

Balans zoeken
De kunst in de groententeelt is om zoveel mogelijk gebruik te maken van het zonlicht, maar schade te voorkomen. Van oudsher zijn groententelers in een heet klimaat gewend om een flink deel van het licht weg te schermen om op zeker te spelen. Dit kost echter wel productie.

In alle gevallen is finetuning mogelijk door de keuze van de juiste coating of – zoals we steeds meer zien – een combinatie van coatings. Het nuttige licht verdelen in het gewas met een diffuse coating (ReduFuse of ReduFuse IR). Overmatige opwarming van het gewas voorkomen door de warmtestraling (infrarood) te weren met ReduHeat of ReduFuse IR. En als het niet anders kan ook het PAR-licht (dat nodig is voor de fotosynthese) gedeeltelijk weren met ReduSol, eventueel in combinatie met SprayChalk.

Voor meer informatie:
Mardenkro
sales@redusystems.com 
www.redusystems.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven