Test van prototype zoutwaterkas in VAE van start

Het International Center for Biosaline Agriculture (ICBA) in de Verenigde Arabische Emiraten is begonnen met het testen van een uniek prototype van een kas die gebruik maakt van zout grondwater en zeewater om voedsel te telen.

Volgens het onderzoeksteam gebruikt het prototype van de zoutwaterkas, in tegenstelling tot conventionele kassen die zoet water nodig hebben om groenten te verbouwen, 100 procent zout water en zeewater voor de teelt van groenten. De wetenschappers zijn ook van plan een grondige analyse van het rendement van de investering uit te voeren om de economische haalbaarheid van het systeem aan te tonen.

Het systeem beschikt over een milieuvriendelijke technologie waarbij aan de ene kant zout water door een poreuze wand van puzzolaanstenen gaat en aan de andere kant ventilatoren de lucht van buitenaf via een koude wand naar binnen zuigen en zo een verkoelend effect in de kas creëren.

Bovendien maakt het systeem gebruik van een natuurlijke methode die bekend staat als een psychometrisch proces om warm zout water, dat door buizen, die aan de zon worden blootgesteld, om te zetten in vochtige lucht. De vochtige lucht wordt vervolgens afgetapt om wortelzone vocht in de bodem te creëren voor de teelt van groenten.

Het systeem wordt momenteel getest en als het succesvol is, zal het een manier kunnen zijn om de druk op de schaarse zoetwaterbronnen in droge omgevingen te verminderen en de voedselproductie te stimuleren, met name in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Het project wordt ondersteund door de Islamitische Ontwikkelingsbank van het Wetenschap, Technologie en Innovatie Transformatiefonds en wordt uitgevoerd in samenwerking met Nassar Al-Madhoun, de uitvinder van de Pozzolan-koelwand. Het zal naar verwachting eind 2021 voltooid zijn.

Voor meer informatie:
ICBA
icba@biosaline.org.ae
www.biosaline.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven