Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Onverwachte ontdekking' in onderzoek met huidmondjesmonitor

"Het is nog altijd een grote uitdaging om nauwkeurig de huidmondjes-geleidbaarheid (Gs) van een gewas onder praktijkomstandigheden te bepalen", menen LetsGrow.com en Plant Lighting. Daarom startten beide bedrijven in februari 2019 samen een onderzoeknaar het monitoren van huidmondjesopeningen. 

Het doel van dit onderzoek was om momentaan inzicht te krijgen in het gedrag van huidmondjes. Hierbij lag de focus op een middelmatig (paprika) en een laag verdampend gewas (anthurium).

Gelukt
Veel factoren hebben invloed: VPD, convectieve warmteoverdracht tussen blad en kaslucht, instraling, CO2 en de vocht- en EC-status in het substraat. Het doel van dit project was ook de ontwikkeling van een robuuste, betrouwbare en betaalbare methode om de huidmondjesopening continu onder praktijkomstandigheden te monitoren. Dat is gelukt.

"Het is nog altijd een grote uitdaging om nauwkeurig de huidmondjes-geleidbaarheid (Gs) van een gewas onder praktijkomstandigheden te bepalen. Door inzicht te krijgen in het huidmondjes gedrag, valt er veel te behalen. Inzicht hierin geeft verbetering van de licht- en CO2-benutting door actie te ondernemen als huidmondjes sluiten. Met als gevolg: lagere kosten, efficiënter energieverbruik en hogere opbrengsten", deelt Jan Voogt van Let'sGrow.com.

Onverwachte ontdekking
Er is wetenschappelijk vastgesteld, met behulp van een LICOR 6400-meting, dat de ontwikkelde huidmondjesmonitor een betrouwbare indicatie geeft van het huidmondjesgedrag van paprika en anthurium. Er is zelfs een onverwachte ontdekking gedaan: bij de anthuriumteelt vormt de langgolvige warmtestraling vanaf het door de zon opgewarmde schaduwscherm een belangrijke stressfactor voor het gewas. Jan Voogt: “Tegelijkertijd opent deze ontdekking perspectief voor een betere lichtbenutting in beschermde teelten”.

De berekeningen van de stomata-sensor (en elk ander model) zijn afhankelijk van de sensoren in de kas. De betrouwbaarheid van deze sensoren en de representativiteit van de meetplaats voor het gewas als geheel zijn doorslaggevend voor het resultaat.

Naar verwachting zullen in de nabije toekomst steeds meer telers hun strategie baseren op gemeten data. Dit wordt ook wel data gestuurd telen genoemd. Dit vereist dus goede sensoren en voldoende aandacht voor de positionering en onderhoud.

Voor meer informatie:
LetsGrow.com
info@letsgrow.com 
www.letsgrow.com

Publicatiedatum: