Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

HortiContact 2020: ook met vernieuwde opzet een échte relatiebeurs

Tholen - Volgens de organisatie bezochten ruim 14.000 mensen de HortiContact. Men heeft nadrukkelijk geprobeerd enerzijds het netwerkcomponent, dat van oudsher de meest prominente functie van de beurs is, te handhaven en deze tegelijk te combineren met meer ruimte voor innovatie en kennisdeling.

Bekijk hier de fotoreportage.

Hans Steekelenburg, Martijn Dijkhuizen en Peet Janssen van Steetec, zijn letterlijk aan het 'horticontacten', naast Hans, Marcel Breugem van MB Production, Arnold Jansen van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight en Bram Prins van het gelijknamige bedrijf

Steven Klijn en kleine Hendrik komen over uit Canada en kletsten even bij met Huub Huijbers van Grodan en Sonny Moerenhout van Cultivators.

Beurs opgefrist
Van het maken van 'het vaste beursrondje' was in de beurshal dit jaar geen sprake. De beurs was flink opgeschud en opgefrist met veel standhouders op andere plaatsen met bovendien stands waarin meer dan andere jaren kon worden uitgepakt met meegebrachte machines, installaties, mooie achtergrondwanden enzovoort.


De vernieuwde beursindeling in beeld

Enkel rechttoe rechtaan door de kaarsrechte gangpaden lopen, was er dit jaar niet bij. Er was midden in de hal een heuse felgroen verlichte roltrap te vinden naar de uitgebreide bovenverdieping, er was een groter horecaplein beneden (naast de bekende eethoekjes in de hoeken van de hal) en tussen de gangpaden waren er diverse zijpaden waaraan ook stands stonden.

Dat laatste gaf de beurshal een meer dynamische, speelse uitstraling, maar het maakte ook dat het voor sommige bezoekers (en fotografen) soms best even zoeken was. De standhouders in de zijpaden hadden daarom bij vlagen het idee voorbijgelopen te worden zonder dat de bezoeker daar zelf erg in had. 

Team Benfried

Bekijk hier de fotoreportage.

Minder standhouders
Een groter horecaplein, de plaatsing van een roltrap in het midden van de hal beneden en ruimere stands: wat betekende dat voor het aantal standhouders? Waren dat er evenveel als vorig jaar? Nee, het waren er beduidend minder (468 tegenover meer dan 500 vorig jaar nog).

Gezellig volle stand van Bactiva. V.l.n.r.: Gerda Swinkels en Marco Peeters van Grodan op bezoek bij Cok Hoogervorst, Arjan Verwer en Cor Driessen

Sommige standhouders besloten dit jaar samen op één stand te gaan staan en andere bedrijven kozen ervoor een 'lopende stand' te vormen en één of enkele dagen door de beurshal te lopen en op die manier iedereen te spreken. 

Voor Charmaine en John Torenstra (Horticulture Services) was het hun eerste HortiContact. Een mooie gelegenheid, zeker met de vele stormen die West-Europa teisteren, om te wijzen op preventie. Horticulture Services voert gratis preventieve inspecties uit momenteel om toekomstige schadegevallen te voorkomen, want het is nog steeds druk met spoedreparaties.

Tegelijkertijd was er ook weer een heel aantal nieuwe bedrijven op de beurs, want een beurs, dat is nog altijd een mooie manier om jezelf als nieuw bedrijf te presenteren. Een eigen stand helpt daarbij ook als uitvalsbasis, verzamelpunt voor gesprekken of om uit te pakken met promotiemateriaal.

Foto rechts: Een geintje van G2 Energy

Jan Wijgerse (GHBD Holland) stond met zijn bedrijf voor het eerst op de beurs. Hij bracht een waterontsmetter mee en vertelde bezig te zijn met mestinjectie en kleine aansturingscomputers om waterdosering en klimaat te regelen.

Bekijk hier de fotoreportage.

Energiebedrijven
Opvallend was ook het groeiende aantal energiegerelateerde bedrijven, waaronder de nodige energiebedrijven. De ene na de andere 'ontdekt' HortiContact als de beurs om de teler, de eindgebruiker, te spreken. 

Niek ten Elzen was namens Endesa Nederland, een van de vele energieleveranciers op de beurs, de man die de ham sneed.

Telers op de beurs
Die teler, die zou, in ieder geval als je alle geluiden moet geloven, de beurs steeds vaker links laten liggen. Zeker voor de grotere bedrijven is het inmiddels zo dat de toeleverancier wel naar hen toekomt en niet andersom en ook virusperikelen maken dat telers ogenschijnlijk wat vaker dan vroeger verstek geven. 


V.l.r. met de klok mee: Team Ovata in de houding voor een groepsfoto, Dirk van den Plas (Hortipower bvba), Lynn en John Vermeiren (Tomeco), Vader Jaco en zoon Wouter van den Bosch van Bosch Kwekerij/Bosch Fruit en Geert Goemmine en Liesbeth Lambrecht van paprikakwekerij Gemapa 

Toch kon je niet over de beurs lopen zonder meer dan genoeg telers tegen te komen, ook uit Vlaanderen. "Wij kennen geen beurzen zoals deze, dus is het leuk elk jaar toch weer even een kijkje te nemen", aldus één van hen. 

Brite Solar Technologies, een van de internationale standhouders waarvan er toch heel wat waren, nam het nieuwe GreenGlass mee naar Gorinchem om met kasglas zonne-energie op te wekken. Het glaspaneel, hier in handen van Spyros Bousios, is ten opzichte van een eerdere versie nog transparanter (96-97%) waardoor het glas ook in minder zonnige gebieden zoals Nederland toepasbaar wordt.

Bekijk hier de fotoreportage.

Noviteiten
En innovaties, waren die er nog in Gorinchem? Ja, zeker wel. Het zou te ver voeren ze hier allemaal op te sommen, maar resumerend viel het op er veel op energiegebied gebeurt (solarglaspanelen, drijvende zonnepanelen) en dat er ook nog steeds flink wordt doorontwikkeld op het gebied van sensoren (watermeters, lichtmeters, bacteriemeters) en LED-belichting, waaronder op Deense karren om meerlaags te telen of proeven te doen.

Stephan den Boer (Bever Innovations) op de foto met de Leaf Carrier, hier eentje met 10 lagen maar het kunnen er zelfs 15 zijn. Opvallend is verder de plaatsing van de LED-lampjes aan de zijkant van de lagen en een speciale, lichtgeleidende glasplaat die een uniform lichtbeeld en daarmee een uniforme groei geeft.

15 kilometer
Cijfers over de bezoekersaantallen, die zal de organisatie deze week nog wel bekendmaken. Rondvragen onder de standhouders gaf een wisselend beeld van de beursdrukte, waarbij de woensdag het meest drukbezocht leek. En ook 's avonds, na het eten, was het vaak nog gezellig druk rondom de stands een bleven zowel standhouders, telers, toeleveranciers als reguliere bezoekers hun rondjes maken.

Lex Verheul (Huima Specials) wist, met de belofte van een biertje, de nodige toeleveranciers naar zijn stand te krijgen, want daarvoor staat hij op de beurs. Hier op de foto met Paul Barendse (Screen4seasons)

Gelopen, dat werd er ook door de bediening in de beurshal. Die was weer tiptop in orde en aan het eind van dag drie prijkte er bij een van de dames van de bediening een bewonderenswaardig aantal van vijftien (!) kilometer op de stappenteller, let wel: het resultaat van één dag beursbediening. Respect! 

Bekijk hier de fotoreportage.