Indisch-Duitse inschuifbare dakkas helpt telers bij hitteproblemen

Een aangepaste structuur en het HS2 uitschuifbaar kasdeksysteem zullen een Indisch teeltbedrijf helpen om te gaan met extreem weer, vooral in de zomer.

Hoge piektemperaturen in de zomer zijn een probleem waar Indiase telers mee te maken hebben. In de zeer hete zomer - die van april tot augustus kan duren - kan de gemiddelde temperatuur variëren van 25 tot 45 graden °C .

Om dit aan te pakken, heeft het bedrijf al eerder met inschuifbare daksystemen gewerkt. Voor dit specifieke project hebben het Duitse bedrijf Novavert en het Indiase bedrijf Prospex hen geholpen om de mogelijkheden en unieke kenmerken van een op maat gemaakte structuur en het HS2-systeem te laten zien: een van keder gemaakt systeem voor dakschermen dat kwekers helpt om meer controle over hun dakschermen te krijgen.

De structuur is ontworpen, gemaakt en geïnstalleerd door Prospex, een expert op het gebied van kassen met inschuifbare daken. Ook al hebben ze een grote expertise in de internationale kassenbouw en hulpsystemen zoals irrigatie en waterzuivering, een project als dit was toch een behoorlijke uitdaging. "De locatie ligt ongeveer 160 km ten noorden van Delhi op een afgelegen plek", legt Ratheesh Nathamani van Prospex uit. Maar omdat het bedrijf meer dan 25 jaar ervaring heeft in waterbehandelingsprojecten, is het allemaal goed gekomen.

Het HS2-systeem is voorzien van een geweven en gecoate witte folie met voorgesneden gaten op basis van de geplande afstand tussen de gewassen, aangezien de structuur geheel horizontaal is. "De panelen werden van één kant met een lier naar binnen getrokken, wat de meest gebruiksvriendelijke manier is", zegt Niclas Heescher van Novavert.

Het bedrijf heeft het systeem ontwikkeld en heeft vele soortgelijke projecten uitgevoerd. "In dit geval was de klant op zoek naar een zeer kosteneffectieve oplossing zonder de noodzaak om regenwater op te vangen en daarom spraken we af dat we met PVC-profielen zouden werken in plaats van de reguliere aluminiumprofielen.

Constante hoogte
Er wordt veel aandacht besteed aan het bereiken van de ideale klimaatomstandigheden. Door de constante hoogte van 5,5 m biedt deze kas een enorm luchtvolume en helpt het de temperatuurstress van de planten die binnenkort zullen binnenkomen te verminderen. Het materiaal aan de zijkant van de kas heeft een hogere reflectie dankzij ingewerkte aluminium strips en afdichtingen rondom, zodat de planten schoon worden gehouden en insecten wegblijven.

Niclas laat zien hoe het HS2-systeem in beide richtingen 4+4m terugtrekt over de 8m spanwijdte, zodat een sluitingscyclus in de hogesnelheidsmodus minder dan twee minuten duurt, waardoor de klimaatcomputer zo snel kan reageren als nodig is.

Sensoren om te monitoren
"Voor de 1,2 hectare hoeven slechts twee sterke aandrijvingen in het midden te worden gebruikt om het hele daksysteem van stroom te voorzien, dus er was heel weinig bedrading nodig. Een aantal sensoren zal echter de omstandigheden binnen en buiten controleren." Daarnaast biedt het door Prospex ontwikkelde besturingssysteem volledige controle.

Aangezien de middenstuk als baan zal worden gebruikt, zijn de dakpanelen in dit gebied permanent. Dankzij de slanke constructie van Prospex en het aangepaste HS2 systeem is er een minimale permanente schaduw in alle andere rijen in de ingeschoven positie.

Voor meer informatie:
Novavert GmbH & Co.KG
www.novavert.com
niclas@novavert.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven